Непевність з Кремлем і критика ЄС: чого очікувати від перемоги партії "нідерландського Трампа" Вілдерса

Непевність з Кремлем і критика ЄС: чого очікувати від перемоги партії "нідерландського Трампа" Вілдерса

Фото: Reuters

Перемогу на загальних виборах Нідерландів віщують Партії свободи непередбачуваного Вілдерса.

Великі шанси здобути перемогу в загальних виборах у Нідерландах, які відбудуться 15 березня, має Партія свободи (PVV) Герта Вілдерса — непередбачуваного політика, якого ЗМІ вже охрестили "нідерландським Трампом".    

Так, у Нідерландах обиратимуть 150 членів Палати представників — нижньої палати парламенту. І згідно з останнім опитуванням громадської думки за 12 лютого, найбільшу кількість місць — 30 — зможе вибороти саме ультраправа Партія свободи.

Примітно, що на виборах 2012 року партія Вілдерса здобула лише 12 місць. Тоді перевагу мала Народна партія за свободу і демократію прем'єр-міністра Марка Рютте — 41 місце. Однак, цьогоріч партія Рютте, згідно з прогнозами, отримає на 6 місць менше, ніж  партія Вілдерса.

Зі стартом передвиборчої кампанії Вілдерса в середу, 15 лютого, стало відомо про дебати між двома опонентами — Рютте і Вілдерсом 13 березня.

Якщо партія антиісламіста та євроскептика "на крилах перемоги Трампа" справді здобуде більшість у нижній палаті, то нідерландському парламенту загрожуватиме нестабільність, що може негативно вплинути на політику ЄС, зокрема щодо України. ТСН.ua зібрав найважливіше про непередбачуваного Герта Вілдерса та його Партію свободи.

ХТО ТАКИЙ ГЕРТ ВІЛДЕРС І ЩО ВІДОМО ПРО ЙОГО ПАРТІЮ? 

Герт Вілдерс уперше став депутатом парламенту Нідерландів 1998 року як представник Народної партії за свободу і демократію (нині це партія-конкурент Вілдерса). А вже від 2006 року політик став представляти Партію свободи, яку сам заснував і очолив.

Через три роки партія Вілдерса здобула 16% голосів на виборах нідерландських представників до Європарламенту.

Вілдерс відомий своєю жорсткою позицією до мусульман / Фото: Reuters

На сьогодні ультраправа Партія свободи, яка також дотримується правого популізму, антиісламізму, антиіммігрантства та жорсткого євроскептицизму, обіймає 12 зі 150 місць у Палаті представників (нижня палата парламенту), 9 із 75 в Сенаті (верхня палата парламенту) і 4 з 26 нідерландських місць у Європарламенті.

Вілдерс вважає іслам тоталітарною ідеологією, у боротьбі з якою "застряг" Захід, тож у своїй передвиборчій програмі політик пропонує закрити всі мечеті в Нідерландах, заборонити Коран та ввести податок на носіння хіджабів.

Між іншим, для того, щоб покритикувати Коран Вілдерс з'явився на російському пропагандистському каналі Russia Today 2010 року. Тоді ж в Амстердамі проти нього розпочався судовий процес зі звинуваченням у розпалюванні ненависті до мусульман. І в грудні 2016 року його визнали винним.

НЕОДНОЗНАЧНА ПОЗИЦІЯ ЩОДО КРЕМЛЯ, ЄС І УКРАЇНИ

Коли нідерландці проголосували проти ратифікації Угоди про асоціацію України з ЄС, Вілдерс назвав це "початком кінця для ЄС".

У той же час результати референдуму часто називали вигідними для президента РФ Володимира Путіна, а прихильники ратифікації угоди звинуватили Вілдерса у "заграваннях" із главою Кремля.

"Загравання з Путіним" / Фото: Reuters

Як передає ресурс Quora, влітку 2014 року Вілдерс неодноразово засуджував вторгнення РФ в Україну та анексію Криму і виступав за введення й посилення санкцій проти Росії. При цьому він різко висловлювався щодо трагедії MH17.

У Брюсселі погодили хороші санкції. І те ж саме стосується підготовки додаткових санкцій в разі, якщо Росія не покращить свою поведінку.

Герт Вілдерс

"Я згоден з коментарем уряду про те, що минулого тижня "щось в корені змінилося". Плутанина з тілами і локацією, а також поведінка росіян стосовно сепаратистів є неприйнятною для Партії свободи. Те, що Росія не хоче визнавати свою відповідальність, є жалюгідним. У Брюсселі погодили хороші санкції. І те ж саме стосується підготовки додаткових санкцій в разі, якщо Росія не покращить свою поведінку. Я сподіваюся, що до цього не дійде", — сказав Вілдерс 2,5 року тому.

І сьогодні зняття антиросійських санкцій — необхідна умова нашого благополучного майбутнього.

Герт Вілдерс

Натомість російському виданню "Известия" вже влітку 2016 року Вілдерс заявив таке: "Відновлення зв'язків з Росією — пріоритетний напрям для традиційно торгової країни, якою завжди були Нідерланди. Протягом багатьох століть наші держави, незважаючи на конфлікти, знаходили тільки користь від взаємного співробітництва. І сьогодні зняття антиросійських санкцій — необхідна умова нашого благополучного майбутнього".

У Politico наголошують, що особисто політик не висловлювався на підтримку Путіна.

Так чи інакше, Вілдерс є одним із найбільш жорстких євроскептиків і від 2012 року його партія закликає до Nexit — виходу Нідерландів з ЄС. Він також звинувачував ЄС у більшості проблем в Україні та виступав проти будь-яких інвестицій у країну, оскільки, за словами Вілдерса, корупція в Україні не дає зростати жодному бізнесу.

ЗВ'ЯЗКИ З ТРАМПОМ І ЛЕ ПЕН

В інтерв'ю російському пропагандистському каналу Russia Today в листопаді 2016 року Вілдерс заявив, що перемога Трампа встановила для Європи зразок дій, назвавши тріумф республіканця революцією.

Крім того, збігаються й чимало поглядів Вілдерса і Трампа. Зокрема, антимігрантська політика й упереджене ставлення до мусульман. Однак, цілком їхні позиції не є ідентичними.

Якщо Трамп відкрито симпатизував Путіну, Вілдерс намагався тримати дистанцію з Москвою.

Politico

"Якщо Трамп відкрито симпатизував Путіну, Вілдерс намагався тримати дистанцію з Москвою, яку в Нідерландах активно звинувачували у влучанні у літак на сході України в липні 2014 року, що забрало життя близько 300 людей, в тому числі 193 нідерландців", — пишуть у Politico. 

Однак, між Трампом і Вілдерсом журналісти таки знайшли спільні зв'язки. Йдеться про американський ультраправий новинний сайт Breitbart, якому закидали джинсу на користь Трампа. Так, Вілдерс є дописувачем цього сайту, він також кілька разів був інтерв'юйований журналістами ресурсу, який очолював Стів Беннон, нинішній радник Трампа зі стратегічних питань.

Вілдерс з Ле Пен на з'їзді ультраправих політиків 2017 року / Фото: Reuters

До всього, Вілдерсу нерідко закидали союзництво з ультраправим кандидатом в президенти Франції Марін Ле Пен, яка відкрито підтримує Росію та планує вихід Франції з ЄС.

2008 року Вілдерс відхрещувався від союзництва з Ле Пен, сказавши: "Мої союзники не Ле Пен або Хайдер... Ми ніколи не будемо об'єднуватися з фашистами і різними "муссоліні" з Італії. Я дуже боюся, що вони пов'язані з негативними правими фашистськими групами". 

Проте 2013 року Вілдерс дійсно співпрацював із Ле Пен над спробою (утім, невдалою) сформувати парламентську групу в Європарламенті разом із австрійською Партією свободи, італійською "Північною лігою" та бельгійським "Фламандським інтересом".

Праві популісти всіх країн об'єднуються та оголошують революцію

Праві популісти всіх країн об'єднуються та оголошують революцію

Тетяна Горбань

Повʼязані теми:

Наступна публікація