Неспокійний Кавказ: Найгарячіші перестрілки на південному сході Росії з бойовиками "ІД" і бандитами

Неспокійний Кавказ: Найгарячіші перестрілки на південному сході Росії з бойовиками "ІД" і бандитами

Фото: Getty Images

Бойовики "ІД" здебільшого активізувалися в Дагестані, Інгушетії та Чечні.

Протягом останніх років на території Росії фіксували чимало випадків терористичних актів та перестрілок за участю "бандитів" та бойовиків "Ісламської Держави", проте чи не найбільшу активність вони продемонстрували у Північно-Кавказькому федеральному окрузі перед Новим роком.

Так, остання перестрілка сталася 30 грудня у республіці Дагестан у місті Каспійськ. Російські інформагентства повідомляють, що до місця сутички між озброєними бандитами та правоохоронцями стягнули силовиків й розпочали спецоперацію.

Кількома днями раніше ФСБ затримала 7 прибічників "Ісламської Держави" в Дагестані. За даними спецслужби, чоловіки готували на Новий рік теракт у Москві за вказівками емісара "ІД", що перебував у Сирії. Під час обшуків у будинках бойовиків знайшли велику кількість вогнепальної зброї, гранат та компоненти вибухових пристроїв.

25 грудня в МВС Росії повідомили про загибель двох поліцейських під час перестрілки у Дагестані на трасі Махачкала-Каспійськ. Близько другої ночі троє невідомих відкрили вогонь по поліцейських на автодорозі, однак, поки не встановили, хто саме здійснив обстріли.

Напередодні там само ліквідували двох інших бойовиків, одним із них виявився ватажок "шамільської банди", на рахунку якої чимало терористичних злочинів, зокрема вбивства місцевих чиновників, правоохорнців, імамів, а також підривання станції стільникового зв'язку та вимагання грошей.

На початку грудня в Дагестані повідомили про ліквідацію ватажка кавказького підрозділу "Ісламської Держави" — "Вілаят Кавказ" — Рустама Асельдерова. Відомий, як "Абу Мухаммад", Асельдеров став ватажком дагестанських бойовиків 2012 року, і йому приписують велику кількість злочинів, зокрема, новорічний теракт за участю двох смертниць на Красній площі у Москві 2010 року, два теракти у лютому 2011 року у Дагестані.   Один із його найбільших кривавих — теракт 2013 року в громадському місці і на залізничному вокзалі у Волгограді.

Але чи не найбільш резонансними стали події в столиці Чечні Грозному, де 17 грудня в різних районах було здійснено низку нападів на поліцейських, внаслідок чого в місті ввели режим контртерористичної операції.

Глава Чечні Рамзан Кадиров тоді повідомив, що 7 бойовиків вдалося ліквідувати, ще 4 затримали, троє з них мали серйозні поранення, тож їх доправили до лікарні. Серед них — 29-річний Асхаб Юсупов та Ісмалі Бергоєв, а також 18-річна подруга вбитого Іслама Альтемірова, якій, між іншим, довелося ампутувати ногу. За повідомленням російських ЗМІ, серед затриманих також був чоловік на прізвище Шахбієв. 

Відповідальність за перестрілки в Грозному взяла на себе "Ісламська Держава".

Згодом з'явилася інформація, що трьох із 4 імовірних бойовиків убили в лікарні, де вони перебували на реабілітації після одержаних поранень. За даними джерела в Міністерстві охорони здоров'я Чечні, 25 грудня в лікарні неочікувано вимкнули світло і одного з затриманих бойовиків витягли на вулицю й убили озброєні людиМешканці Чечні припускають, що справа може йти про позасудову страту. Однак, поки що цю інформацію офіційно не підтвердили. 

Між тим, наприкінці листопада в Інгушетії також ввели режим контртерористичної операції через зіткнення тамтешніх бойовиків з правоохоронними органами РФ. Так, у перестрілці загинуло два російських силовики. У результаті стрілянини також було  вбито двох осіб, яких підозрюють в участі у незаконних збройних формуваннях. Серед них, за попередніми даними, — батько і син на прізвище Ілієви.

Повʼязані теми:

Наступна публікація