Невдоволені вигуки та розірвана копія промови. Щорічне звернення Трампа до народу США минуло зі скандалами

Президент не потиснув руку спікерці Палати представників.

Увечері 4 лютого за місцевим часом (у Києві був уже ранок 5 лютого) в Конгресі США зі щорічним зверненням до народу виступив президент Дональд Трамп.

Перед виступом Трамп не потиснув руку спікерці Палати представників Ненсі Пелосі, яка активно виступає за імпічмент президента США. Вона потягнулася, щоб потиснути йому руку, але він демонстативно проігнорував її. Про це передає CNN. Востаннє вони розмовляли чотири місяці тому. Відтоді Палата представників під керівництвом Пелосі схвалила дві статті про імпічмент Трампа.

У своєму виступі президент жодним словом не згадав імпічмент. Він акцентував промову на досягненнях своєї адміністрації у царинах економіки, протидії тероризму, працевлаштування американців, особливо представників меншин, посиленні збройних сил та кроках на зустріч більшій соціальній захищеності громадян. При цьому Трамп протиставив досягнення у сфері покращення добробуту американців спадку попередньої адміністрації, передає "Голос Америки".

"Важко повірити, що середній рівень безробіття за моєї адміністрації нижчий за будь-якої іншої адміністрації в історії нашої країни. Як би ми не скасували провальну економічну політику попередньої адміністрації, світ не став би свідком великого економічного успіху Америки, - заявив Трамп, - За попередньої адміністрації, понад 10 мільйонів осіб почали використовувати талони на харчування. За моєї адміністрації, 7 мільйонів відмовились від них і 10 мільйонів перестали потребувати соціальних виплат (welfare)".

Трамп згадав про видобуток нафти і газу в США за час перебування на посаді.

"Завдяки нашій сміливій регуляторній кампанії зі скорочення норм США стали виробником нафти та природного газу номер один у будь-якій точці світу", - сказав Трамп.

CNN з посиланням на дані Управління енергетичної інформації уряду США зазначає, що Сполучені Штати не стали найбільшим світовим виробником енергії за часів Трампа, а вони посіли перше місце ще за часів президентства Обами в 2012 році.

Водночас США стали провідним виробником сирої нафти, особливо за Трампа.

"Сполучені Штати є найбільшим світовим виробником природного газу від 2009 року, коли виробництво природного газу в США перевершило виробництво Росії, і воно було провідним світовим виробником нафтових вуглеводнів від 2013 року, коли його виробництво перевищило виробництво Саудівської Аравії", - ідеться в офіційній інформації.

Трамп розповів, що в США за попередні дві президентські каденції було закрито до 60 тисяч заводів та підприємств. Натомість за його керівництва країною було відкрито 12 тисяч нових підприємств.

Доки Трамп хвалився економічними здобутками, демократи висловлювалися невдоволені звуки. Атмосфера в залі дуже напружена. Лише кілька демократів аплодують разом із республіканцями під час виступу Трампа. Коли президент США похвалився статистикою добробуту, демократи почали вигукувати заперечення. Республіканці ж підтримали Трампа.

За підрахунками CNN, на підтримку Трампа було 16 овацій стоячи.

Серед присутніх у залі - лідер опозиції Венесуели Хуан Гуайдо. Він гість Трампа. США визнають Гуайдо як президента Венесуели, натомість не визнаючи главою держави Ніколаса Мадуро.

"До нас приєднується справжній і законний президент Венесуели Хуан Гуайдо, - сказав Трамп. Після тривалих оплесків продовжив. - Усі американці об'єднані з венесуельським народом у їхній праведній боротьбі за свободу. Дякую вам, пане президенте. Соціалізм знищує нації. Але завжди пам’ятайте, свобода об'єднує душу".

Далі Трамп говорив про охорону здоров'я. Він хоче скасувати раніше ухвалену систему страхової медицини, про це він заявляв ще від перших днів на посаді президента. Трамп закликав законодавців придумати законодавство щодо зниження цін на ліки, що відпускаються за рецептом. У цей час деякі депутати-сенатори підняли руки вгору, показуючи три пальці. Таким чином вони висловили підтримку закону HR 3. Цей законопроєкт демократів передбачає стримання цін на щонайменше 50 дорогих фірмових препаратів та до 250 ліків, включаючи інсулін.

Коли Трамп заявив, що дехто хоче знищити систему охорони здоров'я, то демократи почали вигукувати, що саме Трамп намагається це зробити.

Коли Трамп говорив про захист Другої поправки до Конституції США (вона гарантує право громадян на вільне зберігання та носіння вогнепальної зброї) якийсь чоловік у темному костюмі та оранжевій краватці почав голосно кричати. Чоловіка вивели із зали.

Трамп зазначив, що США прагнуть завершити війни на Близькому Сході, в яких американці беруть участь.
"Захищаючи життя американців, ми працюємо над тим, щоб завершити війни за участю Америки на Близькому Сході", - сказав Трамп.

Трамп наголосив на тому, що Америка має величезний потенціал зростання.

"Ця країна - наше полотно і наш шедевр. Ми дивимося у майбутнє і бачимо безмежні обрії, які чекають відкривачів. Наші найяскравіші відкриття ще не відомі. Найзахопливіші історії - ще не розказані. Найславетніші подорожі - ще не здійснені. Американське сторіччя, американський епос, американська пригода, лише почались! Наш дух - все ще молодий; сонце досі сходить; божа благодять ще сяє; і, мої любі американці, найкраще - ще попереду!", - заявив президент США.

А вже наприкінці промови Трампа спікерка Палати представників Ненсі Пелосі демонстативно порвала друковану копію звернення президента США, яку він їй передав на початку свого виступу.

Нагадаємо, сенатори мають винести своє остаточне рішення у справі про імпічмент Трампа 5 лютого. Таким чином, голосування за імпічмент відбудеться вже після традиційної промови "про стан справ у державі", яку Трамп виголосив перед Конгресом США 4 лютого. Для того, аби Сенат підтримав звинувачення Палати представників на адресу Трампа у зловживанні владою та перешкоджанні розслідуванню Конгресу, необхідно зібрати дві третини голосів сенаторів. Враховуючи те, що за виклик свідків не проголосувало навіть половини складу Сенату, очікується, що 5 лютого сенатори виправдають Трампа.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація