Використати Україну: як російський бізнес сподівається на покращення відносин із США – CNBC

Використати Україну: як російський бізнес сподівається на покращення відносин із США – CNBC

Фото: Associated Press

Росіяни у 2020 році прагнуть перезавантажити відносини зі Штатами.

Попри незручність судового розгляду у справі про імпічмент президента Дональда Трампа і суперечку з приводу російського газопроводу до Європи, який може перекрити імпорт природного газу з США, бізнес у Росії сподівається, що Москва і Вашингтон зможуть перезавантажити відносини цього року.

Про це йдеться у матеріалі CNBC.

Ця надія виникає із зближення між Росією і її безпосередніми сусідами в Україні та Європі у поєднанні зі зростанням втоми більшості західних країн щодо продовження санкцій проти Росії через анексію Криму 2014 року. Заява президента Володимира Путіна про конституційні реформи минулого тижня, які, як багато хто сподівається, відновлять економіку Росії, також внесли оптимізм щодо політичних і економічних змін в країні.

Російські топменеджери заявили CNBC на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, що вони сподіваються, що реформи Путіна, які передадуть більше влади російському парламенту і призначення нового прем'єр-міністра, технократа Михайла Мішустіна, можуть привести до поліпшення не лише у Росії, але і її відносин з іншими світовими державами, особливо з США.

"Я дуже сподіваюся, що це також призведе до змін у відносинах (з США), але проблема в тому, що це вулиця з двостороннім рухом. Це стосується і довіри, багато чого буде залежати від виборів у США. Тому, якщо стосунки між лідерами (наших двох країн) засновані на взаємній довірі, ніщо не завадить такому перезавантаженню. Ми покладаємо великі надії на таке перезавантаження, і компаніям це вкрай необхідно", - сказав CNBC у вівторок виконавчий директор і голова "Сбербанку" Герман Греф.

Відносини між США і Росією уважно розглядалися з моменту обрання Трампа у 2016 році. Росію звинуватили у втручанні в голосування за Трампа і на шкоду демократці Гілларі Клінтон, хоча розслідування, проведене спецпрокурором Робертом Мюллером, не знайшло істотних доказів того, що команда Трампа координувала свою діяльність з Росією, щоб вплинути на результат.

Відтоді стосунки Трампа з Путіним опинилися в центрі уваги і поставили президента, який часто висловлював захоплення своїм російським колегою, у скрутне становище. Багато законодавців США чинили тиск на Трампа, щоб він підтримав і посилив санкції щодо Росії за втручання, а також за анексію Криму та отруєння нервово-паралітичною речовиною колишнього російського шпигуна у Британії.

Останнім часом відносини також загострилися через російський газопровід "Північний потік-2" до Німеччини. США бачать в цьому трубопроводі можливість для Росії, яка вже є основним постачальником природного газу в Європу, зміцнити свій контроль на енергетичному ринку регіону. Однак багато хто вважає, що критика США щодо трубопроводу пов'язана з тим, що вони хочуть збільшити власний експорт скрапленого природного газу до Європи. Проте президент США дав зелене світло санкціям щодо газопроводу в грудні.

Стверджуючи, що такого роду обмеження були "політично мотивованими" і марними, виконавчий директор Російського фонду прямих інвестицій Кирило Дмитрієв заявив CNBC, що 2020 рік все ще може бути хорошим роком для відновлення відносин між США і Росією.

"Насправді ми вважаємо, що цей рік може стати хорошим роком для поліпшення відносин з США. Чесно кажучи, ми можемо разом вирішити безліч проблем боротьби з тероризмом, разом ми можемо багато чого зробити, тому, звичайно, буде багато геополітичних і політичних атак всередині США, але ми вважаємо, що фон хороший для поліпшення відносин між Росією і США в цьому році", - вважає він.

Дмитрієв сказав, що були ознаки зближення між Росією і Україною після декількох років "морозних" відносин після анексії Криму Москвою і її підтримки проросійських бойовиків на сході країни. Це призвело до затяжного конфлікту в регіоні і тисяч смертей, і лише нещодавно мирні перемовини відновилися між Росією і Україною за посередництва Франції та Німеччини.

"Європа вже дала багато ознак того, що вона хоче примиритися з Росією, і ми бачимо великий прогрес в Україні, і пан Зеленський хоче мати деякі компроміси з Росією, тому ми вважаємо, що це створює дуже позитивний геополітичний фон", - зазначив Дмитрієв.

Однак загальний оптимізм був стриманий очільником другого за величиною кредитора Росії ВТБ Банку Андрієм Костіним.

У вівторок він сказав CNBC, що вибори в США 2020 року - і непросте питання про суд над імпічментом Трампа (президента звинувачують у зловживанні владою) - можуть перешкодити Путіну і президенту США вирішити проблеми у відносинах.

"Я думаю, що великою перешкодою є внутрішні проблеми в Америці, тому що я не думаю, що Трамп зможе говорити з Путіним, доки у США триває процес імпічменту. Отже, ми просто почекаємо і подивимося", - сказав Костін.

США дають місяць компаніям-підрядникам "Північного потоку-2", аби згорнути роботи

США дають місяць компаніям-підрядникам "Північного потоку-2", аби згорнути роботи

Повʼязані теми:

Наступна публікація