Незважаючи на обіцянки Росії, інспекторів ОЗХЗ досі не допускають до місця хіматаки в Сирії

Незважаючи на обіцянки Росії, інспекторів ОЗХЗ досі не допускають до місця хіматаки в Сирії

Фото: Reuters

Спеціалісти хочуть опитати свідків події та зібрати зразки для дослідження.

Місія Організації із заборони хімічної зброї продовжує чекати дозволу на відвідування сирійського міста Дума, де сталася хімічна атака.

Про це повідомляє ABC News.

Другий день інспектори ОЗХЗ перебувають у своїх готельних номерах в Дамаску. Їх затримують сирійські та російські чиновники, бо не можуть гарантувати експертам місії безпеку.

Віце-прем'єр-міністр Сирії вже декілька разів зустрічався з інспекторами від моменту їхнього прибуття в суботу, але питання все ще залишається невирішеним.

Головним чином, ОЗХЗ хоче потрапити на місце, щоб провести інтерв’ю зі свідками події та зібрати зразки для дослідження. Сирійський уряд запропонував натомість привезти свідків до Дамаску, щоб їх могли опитати там.

Як зазначається, російські військові відвідали місце минулого тижня. Сирійський уряд оголосив, що Дума повністю звільнена після того, як останні повстанці залишили місто. Західні країни побоюються, що росіяни мали можливість підробити докази на місці, щоб запобігти зусиллям місії ОЗХЗ із встановлення істини.

Експертів Організації із заборони хімічної зброї не пускають до місця хіматаки у Сирії

Експертів Організації із заборони хімічної зброї не пускають до місця хіматаки у Сирії

Нагадаємо, у суботу, 14 квітня, президент США Дональд Трамп виступив з екстреною заявою про те, що збройні сили США, Великої Британії та Франції завдали ударів по сирійських об'єктах, пов'язаних із хімічною зброєю.

Пізніше газета The New York Times з посиланням на представників Міноборони Великої Британії повідомила, що у завданні ракетних ударів були задіяні чотири британські винищувачі-бомбардувальники Panavia Tornadо, які випустили крилаті ракети Storm Shadow у бік об'єкта поблизу міста Хомс, де, імовірно, таємно зберігалася хімічна зброя.

У Дамаску заявили, що ці ракетні удари по Сирії є грубим порушенням міжнародних законів. А державне телебачення зазначило, що західні ЗМІ значно перебільшують результати нічних авіаударів. Там показали звернення Міністерства інформації країни, у якому громадян закликають "не звертати уваги на будь-які повідомлення ЗМІ".

Повʼязані теми:

Наступна публікація