Нідерланди відреагували на заборону РФ допитувати росіян у справі катастрофи МН17

Нідерланди відреагували на заборону РФ допитувати росіян у справі катастрофи МН17

Фото: Associated Press

Росія вважає, що "немає жодних підстав для допиту".

У Нідерландах заявили, що не наполягатимуть на допиті росіян у справі авіакатастрофи MH17, адже право допиту перебуває винятково в компетенції самої Російської Федерації.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на слова професора міжнародного кримінального права Герт-Яна Александра Кнопса.

"Хоча Рада Безпеки ухвалила Резолюцію про те, що держави повинні співпрацювати в розслідуванні катастрофи MH17, в межах суверенітету Російської Федерації вирішувати, чи допитувати своїх громадян”, - йдеться в коментарі Кнопса.

Раніше заступник генпрокурора РФ Микола Винниченко заявив в інтерв'ю "РІА Новості", що "немає жодних підстав для допиту" росіян, яких міжнародні слідчі групи вважають причетними до катастрофи Boeing рейсу MH17.

Йдеться про генерала-полковника Миколу Ткачова та високопоставленого офіцера ГРУ Олега Іваннікова.

"Так, ми чули про прізвища різних російських громадян, які циркулюють у ЗМІ та інтернеті, у прив'язці до катастрофи МН17. Так само, як і чули спростування цієї інформації і самими, так би мовити, "обвинуваченими", й іншими журналістами. Важливо одне - на сьогодні не надано реальних доказів причетності будь-яких громадян РФ до трагедії Boeing. У зв'язку з цим немає ніяких підстав для допиту кого-небудь із наших громадян у цій справі", - сказав Винниченко.

Нагадаємо, міністерство оборони Росії 17 вересня повідомило на прес-конференції нові обставини аварії Boeing-777 Малазійських авіаліній - авіакатастрофи, що сталася 2014 року над Донбасом, коли загинули 298 людей. Згідно з позицією російської сторони, під час конференції "були представлені факти, які наочно доводять неспроможність звинувачень в тому, що до цієї трагедії була причетна самохідна вогнева установка зенітно-ракетного комплексу Бук, яка нібито належала російській 53-й зенітно-ракетній бригаді". 

Міжнародна спільна слідча група (JIT) пообіцяла уважно вивчити оприлюднені дані, але разом із тим нагадала, що Росія не відповіла на всі запитання, які були поставлені перед нею в травні цього року, коли був опублікований попередній звіт групи. У цьому звіті йдеться про причетність Росії до збиття літака.

Разом з тим російський журналіст знайшов докази фальшування матеріалів, які надала російська сторона для власного захисту у розслідуванні катастрофи.

Україна та Нідерланди підпишуть угоду щодо створення правових підстав для розгляду справи MH17

Україна та Нідерланди підпишуть угоду щодо створення правових підстав для розгляду справи MH17

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Доповідь щодо MH17: оголошено імена підозрюваних
Наступна публікація