Нідерланди вимагають від РФ видати Цемаха – росЗМІ

Нідерланди вимагають від РФ видати Цемаха – росЗМІ

Володимир Цемах / Фото: УНІАН

У МЗС кажуть, що ще не визначили його "статус".

Нідерланди офіційно вимагають від Росії видачі фігуранта справи про збиття пасажирського літака MH17 Володимира Цемаха, якого в рамках обміну полоненими привезли до Москви.

Про це повідомляє російське видання The Insider.

Офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова коментувати ймовірність його видачі відмовилася: "Спочатку треба визначити його правовий статус, а це питання коментує не МЗС, а Тетяна Москалькова (російська омбудсменка – ред.). Коли його правовий статус буде визначений - тоді звертайтеся до нас".

Натомість Москалькова наголосила, що Цемах залишається обвинуваченим у справі, яку досі не закрили.

"Відповідно до чинного законодавства він може свідчити по відеозв'язку, або приїжджати для свідчень до суду, а потім повертатися в Росію. Про вимогу Голландії про видачу мені невідомо, з цим питанням слід звертатися в Генпрокуратуру", - сказала вона.  

Нагадаємо, наприкінці червня українські спецслужби провели спецоперацію на окупованій території Донбасу і вивезли з окупованих районів Донецької області колишнього начальника розрахунку ППО Сніжного (з околиць якого була випущена ракета "Бук" по малайзійському Boeing - прим.ред.) Володимира Цемаха, який може бути причетним до справи у авіакатастрофі MH17 2014 року. 

За даними джерел, від 26 червня 2014 року до 27 червня 2019-го в окупованому Сніжному він обіймав посаду "командира батальйону протиповітряної оборони в/ч 08801", який згодом став "1-ю окремою мотострілковою бригадою "Слов'янська" ДНР". Згодом "зенітник" був "заступником командира батальйону в/ч 08819". Тим часом з’явилася інформація, що нібито Росія внесла його до списків на обмін.

Своєю чергою головний прокурор Нідерландів звернувся з листом до ГПУ з проханням не видавати Росії підозрюваного у справі про катастрофу Malaysia Airlines. 5 вересня Апеляційний суд Києва ухвалив рішення про звільнення з-під варти Цемаха під особисте зобов'язання. 7 вересня його доправили до Москви в рамках обміну полоненими. Президент України Володимир Зеленський повідомив, що нідерландські слідчі допитали його перед відправленням до Росії

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Доповідь щодо MH17: оголошено імена підозрюваних
Наступна публікація