Німецькі медики опублікували статтю про лікування Навального та повідомили, завдяки чому він вижив

Німецькі медики опублікували статтю про лікування Навального та повідомили, завдяки чому він вижив

Фото: Associated Press

Висновок про те, що Навального отруїли фосфорорганікою, був зроблений на підставі низки симптомів.

Медики з берлінської клініки "Шаріте"опублікували наукову статтю про лікування російського опозиціонера Олексія Навального, якого отруїли речовиною з групи "Новачок" у серпні цього року. 

Стаття німецьких лікарів опублікована у науковому журналі Lancet.

У своїй статті вони описують симптоми, які були у Навального, та вплив антидоту (протиотрути - Ред.) на лікування. Медики констатують, що в опозиціонера діагностували характерну для отруєння фосфорорганічними речовинами клінічну картину. Зокрема, йдеться про сповільнене серцебиття, пітливість, інтенсивне виділення слини, суджені зіниці. Саме ці симптоми зафіксували лікарі, які займалася його доставкою до Берліна, та поставили попередній діагноз. Згодом його підтвердили і в "Шаріте".

Автори статті також пишуть про те, що під час лікування Навального в лікарні російського Омська терапевтичні заходи включали інтубацію та штучну вентиляцію легенів. Утім, "препарати для контролю симптомів і не вказані". Крім того. йому вводили пропофол - препарат, який використовують для підтримання наркозу.

Німецькі лікарі пояснюють відновлення опозиціонера після отруєння кількома факторами. "Ймовірно, вирішальними були інтубація і штучна вентиляція легенів протягом двох-трьох годин після появи симптомів і відсутність попередньої важкої гіпоксії. Початок і тривалість терапії атропіном протягом перших двох днів залишаються неясними", - йдеться в статті.

Також вони зауважують, хоч їхні російські колеги не повідомляли, що вводили пацієнтові першому етапі лікування атропін, який є ефективним антидотом  під час отруєннях фосфорорганічними речовинами, в аналізах його сечі виявили препарат. 

До слова, Олексій Навальний кілька разів заявляв, що медики, які приїхали до аеропорту на виклик, одразу діагностували у нього токсичне отруєння і ввели йому атропін. Утім, головний токсиколог Омської області та Сибірського федерального округу Олександр Саба спростовував такі дії бригади швидкої допомоги. Утім додав, що його таки кололи, але "у відділенні реанімації лікарні швидкої допомоги № 1, і не в тих дозах, які необхідно застосовувати як антидот під час  отруєннях хімпрепаратами".

Фахівці наголошують, що зробили висновок про отруєння Навального фосфорорганічними речовинами на основі кількох чинників. Зокрема, через специфічне зниження нервово-м'язової активності.  У статті вказується, що "єдиним лабораторним параметром для підтвердження клінічного діагнозу отруєння фосфорорганічними сполуками" є тести на активність ферменту бутирилхолінестерази. Активність цього ферменту у Навального, коли його тільки- но привезли до "Шаріте" була набагато нижчою норми і стабілізувалася лише на 20 день лікування.

Нагадаємо, Навального отруїли речовиною з групи "Новачок" наприкінці серпня 2020 року. 18 днів він перебував у комі. Опозиціонера вже виписали зі стаціонару, але поки триває реабілітація, він залишається в Німеччині. Після повного одужання планує повернутись до Росії.

ЄС закликає Росію провести міжнародне розслідування замаху на Навального, російська влада заперечує сам факт отруєння. Поки Навальний лікувався в Берліні, у Москві арештували його квартиру й банківські рахунки. У Кремлі надалі заперечують отруєння опозиціонера.

Євросоюз, своєю чергою, ввів санкції через інцидент з опозиціонером. До списку потрапили шість осіб і Науково-дослідний інститут органічної хімії та технології. Зокрема, йдется про директора ФСБ Олександра Бортнікова, першого заступника голови адміністрації президента Сергія Кирієнка, начальника управління АП з питань внутрішньої політики Андрія Ярина. Під санкції ЄС також потрапили повноважений представник президента в Сибірському федеральному окрузі Сергій Меняйло і заступники міністрів оборони Павло Попов і Олексій Криворучко. У Кремлі заявили, що не бачать логіки у санкціях проти цих людей.

"Він не мав вижити": Навальному вдалося поговорити телефоном зі своїм отруйником

"Він не мав вижити": Навальному вдалося поговорити телефоном зі своїм отруйником

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація