Низка країн закликала ВООЗ повернутися до Китаю для пошуку джерела коронавірусу

Низка країн закликала ВООЗ повернутися до Китаю для пошуку джерела коронавірусу

Фото: Associated Press

Сама ВООЗ заявила, що дата можливого нового етапу розслідування поки не визначена.

Цього тижня низка країн закликала Всесвітню організацію охорони здоров'я повернутися до Китаю для подальшого розслідування походження пандемії COVID-19.

Відповідну заяву, зокрема, оприлюднили на сайті місії США в Женеві.

"Перша фаза дослідження походження COVID-19, організована ВООЗ, була недостатньою і непереконливою, - йдеться у повідомленні. - Ми закликаємо до своєчасної, прозорої, заснованої на фактах і під керівництвом експертів другої фази дослідження, зокрема в КНР".

США привітали прагнення ВООЗ "просуватися вперед у другому етапі дослідження" і наголосили на тому, що Китай повинен забезпечити незалежним експертам "повний доступ до всіх вихідних даних і зразків".

Підтримку цій позиції також висловив постпред Великої Британії в ООН в Женеві Саймон Менлі.

"Перша фаза проведеного ВООЗ дослідження походження COVID-19 повинна була стати початком процесу, а не завершенням", - йдеться в його зверненні, оприлюдненому на сайті британського уряду. 

Тим часом представник Міністерства закордонних справ Індії Аріндам Багчі назвав першу фазу розслідування ВООЗ "важливим першим кроком" і наголосив на необхідності проведення досліджень на наступному етапі

"Робота над звітом ВООЗ і подальшими дослідженнями заслуговують розуміння і співпраці з боку всіх", - додав він, пише The Economic Times.

Також цього тижня заступник начальника відділу з питань охорони здоров’я Федерального міністерства охорони здоров’я Німеччини Бйорн Кюммель закликав ВООЗ "до своєчасного прогресу щодо другого етапу, а також до чітких термінів виконання наступних кроків і відповідальності", пише Devex.

Представник Японії, зі свого боку, закликав Секретаріат ВООЗ роз'яснити країнам, коли і як буде проводитися наступний етап дослідження.

Сама ж ВООЗ у п'ятницю заявила, що дата можливого нового етапу розслідування поки не визначена.

Нагадаємо, Всесвітня організація охорони здоров'я опублікувала повний звіт про походження коронавірусу, який викликає хворобу COVID-19. Доповідь, яка містить понад 100 сторінок, підготували за підсумками роботи дослідників в Ухані. 

Експерти ВООЗ вважають витік вірусу з лабораторії "вкрай малоймовірним", схиляючись до версії щодо передавання COVID-19 від кажанів до людей через іншу тварину-носія. Однак спосіб передачі досі незрозумілий. У звіті рекомендується провести додаткові дослідження серед худоби і домашніх тварин, які можуть заразитися на коронавірус, особливо кішок і норок.

Зауважимо, що приїзду команди експертів до Уханя передували місяці дипломатичних суперечок, що призвели навіть до публічної скарги гендиректора ВООЗ Тедроса Адханома Гебреєсуса. 

Згодом повідомлялося, що уряд Китаю відмовився надати дослідникам Всесвітньої організації охорони здоров'я необроблені, персоналізовані дані про ранні випадки COVID-19. 

Уряди 14 країн, зокрема Австралії, Канади, Чехії, Данії, Естонії, Ізраїлю, Японії, Латвії, Литви, Норвегії, Південної Кореї, Словенії, Великої Британії та США, висловили занепокоєння доповіддю ВООЗ щодо походження COVID-19. 

У Білому домі засумнівалися щодо походження коронавірусу — "Секретні матеріали"

У Білому домі засумнівалися щодо походження коронавірусу — "Секретні матеріали"

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація