Норвегія занепокоєна безпекою вакцини від коронавірусу Pfizer і BioNTech після смерті 29 щеплених громадян

Норвегія занепокоєна безпекою вакцини від коронавірусу Pfizer і BioNTech після смерті 29 щеплених громадян

Фото: Associated Press

Зазначається, що для людей з важкими захворюваннями "побічні ефекти вакцини можуть мати серйозні наслідки".

У Норвегії висловили занепокоєння щодо безпеки вакцини від COVID-19, розробленої компаніями Pfizer і BioNTech, для людей похилого віку з серйозними супутніми захворюваннями.

Про це із посиланням на Норвезьке агентство з лікарських засобів (NoMA) повідомляє Bloomberg.

Зазначається, що в країні зафіксували вже 29 пов'язаних зі щепленням летальних випадків. Досі препарат від Pfizer і BioNTech залишався єдиним доступним для норвежців, а тому "всі смерті (...) пов'язані з цією вакциною". Водночас усі померлі мали серйозні супутні захворювання, а їхній мінімальний вік сягав 75 років.

Загалом першу ін'єкцію в країні отримали 42 тисячі громадян, більшість з яких належить до групи високого ризику зараження коронавірусом.

 "Більшість людей відчула очікувані побічні ефекти вакцини, зокрема нудоту і блювоту, лихоманку, місцеві реакції в місці ін'єкції і загальне погіршення стану", - розповіли фахівці.

У зв'язку із цим Норвезький інститут суспільної охорони здоров'я заявив, що "для людей з найбільш важкими захворюваннями навіть відносно легкі побічні ефекти вакцини можуть мати серйозні наслідки". "Для тих, у кого в будь-якому випадку залишкова тривалість життя є дуже малою, користь від вакцини може бути незначною або несуттєвою", - додали експерти.

Норвезьке агентство з лікарських засобів же заявило, що "при вакцинації найстаріших і найбільш важкохворих очікується, що смерті відбуватимуться на тлі щеплення".

"Це не означає, що між вакцинацією і смертю існує причинно-наслідковий зв'язок, - наголосили в NoMA. - Цілком можливо, що побічні ефекти вакцин можуть бути чинником, що сприяє серйозному перебігу хвороби або смерті".

Тим часом Pfizer пообіцяв вивчити причини летальних випадків разом із норвезьким регулятором, зазначивши, що "кількість інцидентів поки не викликає тривоги і відповідає очікуванням".

Як повідомлялося, китайські медичні експерти закликають припинити використання американської-німецької вакцини від коронавірусу Pfizer та BioNTech через смертельні випадки у Норвегії. 

За даними Оксфордського університету, який веде статистику вакцинації від COVID–19, у світі вже використано близько 35,30 млн вакцин. Найбільше – на території  США і Китаю (10,28 і 10 млн відповідно), на третьому місці – Велика Британія (3,36 млн вакцинованих). 

Водночас спеціалісти зареєстрували смертельні випадки (саме після вакцинування) у таких країнах, як Норвегія, Німеччина, США та Швейцарія. Детальніше – за посиланням

Генсек ООН закликав ділитися вакциною від COVID-19  - Польща запропонувала Україні свою допомогу

Генсек ООН закликав ділитися вакциною від COVID-19  - Польща запропонувала Україні свою допомогу

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація