"Нова Сирія". Путін хоче використати Лівію для тиску на Захід і розмістив там військові бази – ЗМІ

"Нова Сирія". Путін хоче використати Лівію для тиску на Захід і розмістив там військові бази – ЗМІ

Фото: Reuters

Москва хоче отримати контроль над найбільшим міграційним потоком до Європи.

Росія перекинула до Східної Лівії кілька десятків військовослужбовців спецназу і співробітників Головного управління Генштабу, а Путін планує влаштувати там "другу Сирію".

Про це повідомляє The Sun з посиланням на неназвані джерела в британському уряді.

Як зазначається, головна мета Москви - контроль над найбільшим нелегальним міграційним маршрутом до Європи, який пролягає через розтерзану війною країну.

За даними газети, військові займаються підготовкою кадрів армії маршала Халіфи Хафтара, якому Москва також поставляє важке озброєння. У Лівії Росія вже створила дві військові бази на північно-східному узбережжі країни, в містах Тобрук і Бенгазі. Обидва об'єкти були розгорнуті під прикриттям ПВК Вагнера, стверджує видання.

Окрім цього, для РБК присутність російських військових у Лівії підтвердило і джерело, близьке до Міноборони.

За їхніми джерелами, союзником Росії в Лівії виступає національна армія країни на чолі з фельдмаршалом Хафтаром, російська присутність, зокрема, пов'язано з нафтогазовими інтересами.

За даними The Sun, про передбачувану активності Росії в Лівії напередодні була сповіщена прем'єр-міністр Тереза ​​Мей. Якщо Москва отримає контроль над північним узбережжям країни, то зможе контролювати інтенсивність міграційних потоків з Африки в Європу, сказав виданню британський чиновник.

"Факт полягає в тому, що ми вкрай вразливі до потоків міграції і нафтовим шокам, які залежать від ситуації в Лівії", - попередив джерело британської газети.

Глава комітету палати громад у закордонних справах Том Тугендхат назвав діяльність Москви "тривожною", але "очікуваною". Він зазначив, що росіяни без сумніву спробують використовувати контроль над міграційними маршрутами в Африці в своїх політичних цілях.

Увечері 8 жовтня низка впливових депутатів закликали Мей вжити термінових заходів для "протидії російську загрозу" в Лівії, пише видання.

Нагадаємо, кілька озброєних бойовиків у понеділок, 10 вересня, намагались захопити штаб-квартиру Національної нафтової корпорації в столиці Лівії Тріполі. Під час стрілянини у будівлі загинуло двоє співробітників компанії та двоє бойовиків.

Повʼязані теми:

Наступна публікація