"До біса жорстка жінка". Що слід знати про майбутнього прем'єра Британії Терезу Мей

"До біса жорстка жінка". Що слід знати про майбутнього прем'єра Британії Терезу Мей

Фото: Reuters

Єдиним кандидатом на посаду прем'єр-міністра Великобританії залишилася Тереза Мей.

У понеділок, 11 липня, остання суперниця Терези Мей міністр енергетики Андреа Ледсом зняла свою кандидатуру в боротьбі за пост прем'єр-міністра Великобританії. Так, Тереза Мей залишилася єдиним кандидатом на посаду.

У середу, 13 липня відбудеться передача повноважень від Кемерона до Мей. Королева Великобританії повинна офіційно затвердити вступ Терези Мей на посаду. Після цього Мей має вирішити, чи залишиться вона прем'єр-міністром як спадкоємиця Кемерона, чи оголосить внутрішньопартійні вибори, аби затвердити своє лідерство.

ТСН.ua вирішив дізнатися більше про життя кандидата в прем'єр-міністри Великобританії Терези Мей, які вона має погляди та чи буде вона другою "залізною леді" Великобританії.

КАР'ЄРА

Тереза Мей закінчила Оксфордський університет, де вона вивчала географію. На виборах 1997 року була обрана від нового округу Маїденгед, відтоді постійно переобирається.

З 2010 року Мей зайняла пост міністра внутрішніх справ. Також вона була міністром у справах жінок та рівноправності в уряді Девіда Кемерона з травня 2010 до вересня 2012 року.

У червні 2016 року, після відставки Девіда Камерона, Мей виставила свою кандидатуру на пост прем'єр-міністра Великобританії та лідера партії торі.

5 липня 2016 року вона виграла перший тур голосування з великим відривом від інших кандидатів, отримавши 50% голосів.

7 липня виграла також другий тур голосування.

11 липня єдина суперниця Терези Мей міністр енергетики Андреа Ледсом зняла свою кандидатуру в боротьбі за пост прем'єр-міністра Великобританії.

Головний поліцейський Британії стала єдиним претендентом на крісло глави уряду

Головний поліцейський Британії стала єдиним претендентом на крісло глави уряду

ПОГЛЯДИ

Загалом у Палаті громад Тереза Мей голосувала за вторгнення в Ірак, за прийняття законів з боротьби зі зміною клімату, проти заборони на куріння в громадських місцях, проти надання рівних прав представникам сексуальних меншин. Проте, за її словами, з часом її погляди на права сексуальних меншин змінилися, і вона підтримала впровадження одностатевих шлюбів у країні.

Під час кампанії 2016 року перед референдумом щодо членства в ЄС підтримувала позицію прем'єр-міністра Девіда Кемерона проти Brexit. Наразі Тереза Мей заявляє, що підтримує волевиявлення народу.

"Британський народ сказав своє слово і у Великобританії тепер буде інше майбутнє, інше, але яскравіше, більш оптимістичне майбутнє. Можливо, ми будемо змушені пройти через важкі часи, щоб туди потрапити, але ми там будемо".

2015 року британське таблоїдне видання Mirror писало про те, що до Терези Мей звернулася 14-річна біженка з України з проханням не депортувати її додому, де їй загрожує небезпека. Мати дівчинки була вбита у Києві. Підліток жила у Британії з опікунами, ходила до школи, добре навчалася, вивчила англійську мову. Однак надалі жодне британське видання не згадувало, чи задовольнила Мей прохання українки.

СПРАВА ОЛЕКСАНДРА ЛИТВИНЕНКА

Тереза Мей відіграла важливу роль у справі вбивства колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка. Зокрема вона зустрічалася з його вдовою, Мариною Литвиненко. Марина Литвиненко закликала британський уряд вигнати всіх російських розвідників з Великобританії, а також ввести цілеспрямовані санкції щодо зазначених осіб, пов'язаних з вбивством її чоловіка.

Виступаючи в Палаті общин Тереза Мей засудила вбивство Литвиненка, як "кричуще й неприйнятне" порушення міжнародного права. Вона описала його як спонсорований державою акт, який є доволі тривожним. Однак Тереза Мей казала, що контрольовані стосунки з Росією необхідні, щоб домогтися мирного врегулювання ситуації в Сирії.

2013 року Мей відхилила прохання Литвиненко перетворити розслідування обставини смерті її чоловіка на публічне, яке могло б отримати доступ до секретних урядових документів. Мей наголошувала на стосунках з Росією як важливому факторі. Тоді Марина Литвиненко звернулася до суду задля перегляду рішення і виграла.

Унаслідок проведеного розслідування було виявлено, що найімовірнішими підозрюваними у вбивстві Литвиненка є Андрій Луговий та Дмитро Ковтун.

ОСОБИСТЕ ЖИТТЯ

Тереза Мей одружилася з Філіпом Меєм 36 років тому. Пара познайомилася в університеті. Їхню зустріч організувала Беназір Бхутто, яка згодом стала прем'єр-міністром Пакістану.

У нещодавному інтерв'ю Тереза Мей розповіла, що у них з чоловіком не може бути дітей.

"У людей є багато проблем. Ми всі різні, у нас у всіх різні обставини і потрібно вміти справлятися з труднощами, якими б вони не були, не зупинятися на речах", - сказала вона.

Станом на 2016 рік чоловік Терези Мей працює в американській трастовій компанії Capital Group Companies.

ПОРІВНЯННЯ З МАРГАРЕТ ТЕТЧЕР

Тереза Мей часто зазначала, що з повагою ставиться до Маргарет Тетчер. Однак жінка стверджує, що вона нікого не наслідує у політиці й вважає за краще йти власним шляхом. Її колега Кен Кларк назвав Мей "до біса жорсткою жінкою", хоча і додав, що її неможливо порівняти з Тетчер.

Повʼязані теми:

Наступна публікація