Справа імпічменту Трампа: керівник апарату Білого дому координував зусилля щодо тиску на Україну

Справа імпічменту Трампа: керівник апарату Білого дому координував зусилля щодо тиску на Україну

Мік Малвейні, керівник апарату Білого дому

У Конгресі оприлюднили стенограму свідчень двох посадовців Білого дому.

Двоє чиновників Білого дому підтвердили конгресменам, що адміністрація президента США Дональда Трампа не залишила "двозначності", що потрібно зробити новому керівництву України, щоб домогтися зустрічі з американським лідером, і ці зусилля координував чинний керівник апарату Білого дому Мік Малвейні.

Про це йдеться у стенограмах свідчень перед трьома комітетами Палати представників, які були опубліковані в п'ятницю, 8 листопада, передає CNN.

У свідченнях експерта з України Ради національної безпеки США Олександра Віндмана та колишнього експерта з Росії Білого дому Фіони Гілл викладено нові деталі щодо дискусій всередині Білого дому напередодні телефонного дзвінка між Трампом та президентом України Володимиром Зеленським, який стався 25 липня, і в якому Трамп попросив українців розслідували справу Burisma. 

Конгрес США оприлюднив стенограми у справі про імпічмент Трампа

Конгрес США оприлюднив стенограми у справі про імпічмент Трампа

Віндман і Гілл засвідчили, що посол США в Європейському Союзі Гордон Сондланд заявив українським чиновникам на зустрічах 10 липня, що вони повинні розпочати розслідування, щоб отримати зустріч у Білому домі. Сондланд сказав їм, що діє за вказівкою Малвейні, який відмовився свідчити у Конгресі.

"Посол Сондланд, коли я зайшов, казав українцям про те, що він мав домовленість з начальником апарату Малвейні про зустріч з українським керівництвом, якщо вони збираються продовжувати розслідування", - сказала Хілл.

Вона сказала Конгресу, що пропозиція насторожила тодішнього радника з національної безпеки Джона Болтона, який швидко закінчив зустріч.

Віндман заявив, що "немає двозначності" щодо того, про що Сондланд просив у українців.

"10 липня ... стало повністю очевидним, що потрібно зробити для того, щоб провести зустріч у Білому домі", - сказав Віндман законотворцям минулого місяця. "Вимогою, щоб провести зустріч у Білому домі, було те, що вони повинні були провести розслідування".

І Віндман, який був присутнім 25 липня під час телефонної розмови між Трампом і Зеленським, і Гілл висловили значні занепокоєння з приводу самого дзвінка. Віндман повідомив про свою стурбованість адвокату Ради національної безпеки Джону Айзенбергу, в той час як Хілл засвідчила, що вона була "шокована" проханням Трампа про розслідування щодо його політичних конкурентів.

"Це було досить кричуще", - сказала Гілл.

Повірений США в Україні Тейлор дав свідчення у Конгресі в справі про імпічмент Трампа

Повірений США в Україні Тейлор дав свідчення у Конгресі в справі про імпічмент Трампа

Нагадаємо, довкола президента США Дональда Трампа розв’язався скандал, пов'язаний з Україною. Видання The Washington Post повідомило про скаргу американського розвідника проти Трампа через розмову американського лідера з іншим іноземним лідером та дану Трампом  "тривожну обіцянку". Одним з політиків, з яким міг говорити глава Сполучених Штатів, називали президента України Володимира Зеленського. Згодом видання The Washington Post із посиланням на джерела повідомило, що Трамп під час розмови саме із президентом України Володимиром Зеленським тиснув на нього і вимагав розпочати розслідування проти компанії Burisma, якою керував син Джо Байдена - його конкурента на президентських виборах 2020 року. Також Трамп нібито наказав заморозити 400 мільйонів доларів військової допомоги для України за тиждень до телефонного дзвінка. 

У Конгресі США звинуватили Трампа у тиску на Україну та закликали опублікували стенограму розмови президентів Сполучених Штатів та України. Обидві сторони на це погодилися. 24 вересня голова Палати представників США Ненсі Пелосі ініціювала старт процедури імпічменту Трампа. Сам він назвав ситуацію, що склалася, "президентським харасментом". 

25 вересня Білий Дім оприлюднив стенограму розмови Трампа та Зеленського. Повний текст перекладу дивіться на ТСН.ua.

Вже 26 вересня американська розвідка оприлюднила текст скарги на президента США Дональда Трампа. Як і повідомляли ЗМІ, вона справді стосується розмови Трампа та президента України Володимира Зеленського та тривалого тиску, який, на думку розвідника, вчиняли США щодо України для особистих цілей американського президента. ТСН.ua розповів основні моменти доносу на Трампа - серед них інформація про неоднозначні контакти української сторони з Джуліані, скасування візиту Пенса до Києва та спроби Білого дому приховати все це.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація