Нові "плівки" Деркача: Порошенко нібито обговорював з Байденом Онищенка, Яценюка і Burisma

Нові "плівки" Деркача: Порошенко нібито обговорював з Байденом Онищенка, Яценюка і Burisma

Фото: УНІАН

Сума хабаря за закритя справи Burisma ніби становила $50 млн, а не $6 млн.

Народний депутат Андрій Деркач оприлюднув другу частину плівок з начебто розмови між п'ятим українським президентом Петром Порошенком та тодішнім віцепрезидентом США Джо Байденом. На його думку, записи дають нову інформацію про міжнародну корупцію і зовнішнє управління Україною.

Нові аудіо Деркач представив разом зі старшим групи прокурорів Генпрокуратури України з розслідування економічних злочинів режиму Януковича 2016-2019 років Констянтином Куликом 22 червня на пресконференції.

За словами Костянтина Кулика, початкова сума хабаря за закриття справи компанії Burisma ніби становила не $6 млн, а $50 млн. Під час спроби давання хабара затримали юриста компанії Андрія Кічу.

Як стверджує Кулик, з рапорту відомо, що Burisma і заступник генпрокурора Єнін намагалися вплинути на закриття справи. Йдеться про Єніна, якого "Порошенко оформив на посаду заступника міністра закордонних справ у нове МЗС Зеленського для контролю чутливих тем для Порошенка, Байдена та їхнього американського зв'язкового Джорджа Кента", - заявив Деркач. 

Що до самих "плівок" - на них зафіксовані фрагменти з розмов нібито Порошенка і Байдена. Зокрема, двоє чоловіків обговорювали ситуацію у "Нафтогазі" і неприпустимості зміни його керівництва, згадуючи прізвище голови правління Андрія Коболєва. Не оминули також підняття питання націоналізації "ПриватБанку" і тиску на тодішню голову НБУ Валерію Гонтарєву. 

Окрім цього, на записах Деркача Байден нібито передав Порошенку занепокоєння Арсенія Яценюка щодо швидкої відставки і можливого кримінального переслідування. Однак Порошенко запевнив, що цього не буде. 

Ще один фрагмент розмови був присвячений екснардепу Олександру Онищенку. Порошенко нібито турбувався спілкуванням Онищенка зі співробітниками ФБР через корупцію в українській владній верхівці і хотів дізнатися деталі розмови. Байден заспокоїв його, сказавши, що ФБР не працюватиме з Онищенком.


Нагадаємо, 19 травня ексрегіонал Андрій Деркач оприлюднив аудіоматеріали, на яких нібито записані розмови тоді ще президента України Петра Порошенка, віцепрезидента США Джо Байдена і глави Держдепу Джона Керрі. ДБР відкрило справу через прослуховування нещодавно оприлюдненої розмови.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
"Український" скандал у Вашингтоні
Наступна публікація