Новий президент Узбекистану буде ділити владу з двома "ворогуючими кланами" - Reuters

Новий президент Узбекистану буде ділити владу з двома "ворогуючими кланами" - Reuters

Фото: Reuters

Агентство відзначає, що Мірзійоєв буде публічним лідером Узбекистану, але не буде приймати самостійних рішень.

Новий президент Узбекистану, яким, найімовірніше, стане Шавкат Мірзійоєв, не буде окремою фігурою, а йому доведеться узгоджувати свої рішення ще з двома керівниками.

Про це пише агентство Reuters з посиланням на свої джерела.

Ці два керівника це - глава Служби національної безпеки Узбекистану Рустам Іноятов, а також прем'єр-міністра Рустам Азімов, відзначили в агентстві.

На політику Узбекистану впливає також мільярдер узбецького походження Алішер Усманов. Один з бізнесменів повідомив, що приватний літак Усманова останнім часом постійно бачать в аеропорту Ташкента.

Reuters зазначає, що кандидатура Мірзійоєва, який став виконуючим обов'язки глави держави на початку вересня і в тому ж місяці висунувся на вибори президента, погоджена двома "ворогуючими кланами" республіки.

А представники цих "кланів" нібито зустрічалися 28 вересня і вирішили, що Мірзійоєв буде публічним лідером Узбекистану, але не буде приймати самостійних рішень. Агентство уточнює, що літак Усманова, згідно Flightradar24, був в цей же день в Ташкенті.

Варто відзначити, що Усманов близький до правлячих кіл Узбекистану. Крім того, співрозмовник агентства зазначив і на близькість Мірзійоєва до політики Росії.

Він ще до того, як обійняв посаду виконуючого обов'язки президента, був прем'єр-міністром республіки. Раніше його називали одним з головних кандидатів на пост глави держави ще в 2013 році.

Джерела ВВС якось вказували і на родинні зв'язки Мірзійоєва та Усманова. У 2009 році племінник мільярдера одружився на племінниці Мірзійоєва - цей факт викликав невдоволення Іслама Карімова. Пізніше стало відомо, що племінник Усманова загинув в автокатастрофі в 2013 році.

Сам Усманов заявляє, що не бере участь в політичному житті Узбекистану, а опублікована журналістами інформація "не має нічого спільного з дійсністю".

"У пана Усманова багато друзів і родичів в Узбекистані. І якщо керівництво країни звернеться за допомогою – він буде радий бути корисним", - повідомляє прес-служба Усманова.

Нагадаємо, 28 серпня низка ЗМІ повідомили про госпіталізації президента Узбекистану Іслама Карімова. У понеділок, 29 серпня, зі слів дочки Карімова стало відомо, що у президента стався інсульт, і зараз він знаходиться в реанімації.

З часом мас-медіа почали поширювати інформацію про смерть президента країни, проте чиновники не підтверджували цю інформацію. Інформацію про смерть Карімова офіційно підтвердили 2-го вересня.

Поки, в Узбекистані призначили тимчасового виконуючого обов'язки президента після смерті Ісламу Карімова – ним став прем'єр-міністр країни Шавкат Мирзиеев.

Повʼязані теми:

Наступна публікація