Нурсултан замість Астани. Парламент Казахстану підтримав перейменування столиці на честь Назарбаєва

Нурсултан замість Астани. Парламент Казахстану підтримав перейменування столиці на честь Назарбаєва

Фото: Associated Press

Остаточне рішення ухвалять на референдумі.

19 березня парламент Казахстану ухвалив поправки до Конституції, аби перейменувати столицю країни на Нурсултан – на честь президента Назарбаєва, який вчора заявив про свою відставку.

Про це повідомляє Интерфакс.

Як зазначається, остаточне рішення ухвалять на референдумі. Спікер нижньої палати парламенту Нурлан Нігматулін назвав це рішення "історичним", передають Риа Новости.

Раніше таку пропозицію вніс нинішній президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв.  "Вважаю за необхідне увічнити ім'я нашого великого сучасника, першого президента Республіки Казахстан Нурсултана Назарбаєва таким способом: наша столиця повинна носити ім'я нашого президента і називатися Нурсултан", - сказав Токаєв.

Окрім цього, президент виступив з ініціативою назвати центральні вулиці міст обласних центрів республіки ім'ям Назарбаєва.

Як повідомлялося, Нурсултан Назарбаєв незмінно очолював Казахстан від 1990 року. 19 березня він оголосив про свою відставку, після неї він збирається очолити Раду безпеки Казахстану, яку за рішення парламенту він може очолювати довічно. Тимчасово виконувати обов'язки президента країни буде спікер Сенату Касим-Жомарт Токаєв. ТСН.ua з'ясував, що відомо про тимчасового очільника країни.

20 березня Токаєв склав присягу президента Казахстану до обрання нового глави держави. Головною претенденткою на цей пост називають старшу дочку Назарбаєва, 55-річну Даригу. ТСН.ua зібрав основні факти про можливу майбутню президентку країни.

Що означатиме відставка Нурсултана Назарбаєва для казахів

Що означатиме відставка Нурсултана Назарбаєва для казахів

Повʼязані теми:

Наступна публікація