Об’єднання Росії та Білорусі: інтеграція країн може подовжити владу Путіна на додатковий термін

Об’єднання Росії та Білорусі: інтеграція країн може подовжити владу Путіна на додатковий термін

Фото: Associated Press

Білорусь з одного боку налагоджує зв’язки з США та ЄС, а з іншого – активно інтегрується з Росією.

Білорусь та Росія заявили, що активно розробляють так звану програму економічної інтеграції. І початися вона може цієї зими. Власне, договір про створення союзу держав Москва і Мінськ підписали ще 20 років тому. От тільки тоді Лукашенко аж ніяк не очікував, що на зміну Єльцину йому доведеться мати справу з Путіним. Тільки-но той прийшов до влади, білоруський очільник намагався дати задній хід. Утім, Кремль зі своїх лещат так просто не відпускає. І чого від цього союзу чекати Україні – у сюжеті ТСН.Тиждень.

Один з ключових планів Путіна - поглинання Білорусії до 20-ї річниці підписання договору про створення союзної держави. І, схоже, цього разу дотиснути Лукашенка таки вдасться.

Кремль оголосив про початок  економічної інтеграції країн.  Деталі тримають у таємниці. Відомо лише, що Москва та Мінськ створять єдиний податковий та цивільний кодекси. Спільним у них буде й нагляд за банківською системою. Разом вони регулюватимуть нафтовий та газовий ринок, енергетичну галузь. Та з огляду на масштаби економік двох країн - це легше назвати агресивним поглинанням. Бо все це виглядає, як інтеграція ведмедем смачного зайця у свій шлунок.

Й саме до річниці у грудні Лукашенко та Путін таки можуть усе це перетворити у реальність. Й на північному кордоні України, а це 1084 кілометри, може з’явитися такий собі дублікат східного. Разом, така недружня союзна держава, охопить Україну майже на три з половиною тисячі кілометрів

На полігоні "Муліно" неподалік Нижнього Новгорода російські та білоруські війська проводять спільні військові навчання. Офіційно їх називають антитерористичними. Задіяли 12 тисяч військовослужбовців,  230 танків, 240 артилерійських систем, 190 систем залпового вогню, майже 70 військових літаків та бойових гелікоптерів. Й усе це незабаром може опинитися неподалік нашого північного кордону. Напередодні уже з’явилася інформація, що російські війська вже начебто є поблизу кордону на білоруській частині чорнобильської зони.

"Поширювана в мережі інформація про нібито "присутність військ Росії на білоруській частині Чорнобильської зони відчуження" не відповідає дійсності", - запевняє міністерство оборони Білорусі.

Поглинання Білорусі: Кремль оголосив про початок економічної інтеграції країн

Поглинання Білорусі: Кремль оголосив про початок економічної інтеграції країн

Та от усього лише кілька тижнів тому білоруський президент наглухо закриває кордон з Україною. Звинувачує нас у нелегальному перевезенні зброї. Й навіть ненав’язливо закидає, мовляв раніше НАТО здавався для білорусів ворогом номер один. Тепер вже ми, українці. Бо начебто саме українські націоналісти готують щось недоладне, ледь не тероризм, у Білорусі. Й за лише однієї провокації сценарій Донбасу може повторитися вже в північних прикордонних українських областях.

"Ми, якщо і прийдемо з півночі до вас, я хочу, щоб військові почули, то ми прийдемо на комбайнах, тракторах, на тролейбусах і автобусах. Ми ніколи не прийдемо до вас на танках", - каже Лукашенко.

От тільки навряд чи після об’єднання Москва питатиме Мінськ, що робити. Кордонів поміж Росією та Білоруссю давно немає. А от російська ФСБ вже й так добре себе почуває на білоруській землі. Згадайте лише викрадення українського хлопця Павла Гриба, який їхав на побачення до дівчини. Білорусь з легкої руки дозволила російським спецслужбам викрасти ні в чому неповинного громадянина третьої країни.

Звичайно, Лукашенко продовжує виторговувати собі максимум і в цій ситуації. Нещодавно оголосив про відновлення на дипломатичному рівні відносин з США вперше за 11 років країни погодилися обмінятися послами. З Євросоюзом готується підписати угоду про спрощення візового режиму. А Україні і Польщі натякає на приєднання до грандіозного транспортного проекту - об’єднання річкового маршруту  від Чорного до Балтійського морів. Довжина його простягатиметься на дві тисячі кілометрів й проходитиме територію трьох держав через річки Вісла, Західний Буг, Прип’ять та Дніпро. Та чи варто про це говорити після інтеграції ведмедя і зайця - питання риторичне. 

За версією видання Bloomberg, об’єднання Росії і Білорусі і є таємним планом, як після 2024 року Путін зможе обійти російську конституцію і обратися на новий термін. Він стане президентом абсолютно нової конфедеративної держави - Росії і Білорусі. Мабуть, з новою конституцією.

Кореспондент ТСН Мар'яна Зінковська

Повʼязані теми:

Наступна публікація