Обама наклав заборону на видобуток нафти і газу в Арктиці і Атлантиці

Обама наклав заборону на видобуток нафти і газу в Арктиці і Атлантиці

Фото: Reuters

Необхідність підписання указу обґрунтовується турботою про екологію.

Президент США Барак Обама підписав указ про заборону буріння нових нафтових і газових свердловин у федеральних водах в Атлантиці і Північному Льодовитому океані. До заборони також приєдналася Канада.

У спільній заяві американського президента і канадського прем'єра Джастіна Трюдо мовиться, що така норма повинна захистити економіку та екосистему Арктики, передає Російська служба Бі-бі-сі.

Заборона на розробку нафтогазових свердловин розповсюджується на великі ділянки біля узбережжя Аляски в Чукотському морі і майже на усе море Бофорта. В Атлантичному океані - уздовж узбережжя від штату Мен на крайньому північному сході до Вірджинії.

За словами Обами, навіть найвищі стандарти безпеки не можуть захистити регіон від розливів нафти. Однак можливості по очищенню обмежені через природні умови.

При накладенні заборони використовувався закон 1953 року, який дозволяє президенту США обмежити буріння та видобуток природних копалин у деяких регіонах. Закон не передбачає, що президент може скасувати вже введені обмеження.

Дональду Трампу, який під час передвиборної кампанії обіцяв зняти діючі обмеження на видобуток вуглеводнів, буде складно скасувати заборону Обами. Для цього йому доведеться оскаржувати трактування закону в судах, на що можуть піти роки.

В історії США ще жоден президент не намагався зняти заборону на буріння та видобуток природних копалин, введену в рамках закону 1953 року.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Обвал глобального ринку
Наступна публікація