Облога університету у Гонконзі: близько 100 студентів тримають оборону

Облога університету у Гонконзі: близько 100 студентів тримають оборону

Фото: Associated Press

Силовики заарештували 400 протестувальників, які вийшли з будівлі.

У вівторок, 19 листопада, близько 100 антиурядових протестувальників залишаються оточеними в Політехнічному університеті Гонконгу. Облога правоохоронців триває третій день, продовольчі запаси майже скінчилися, передає видання "Радіо Свобода".

Поліція оточила університет і арештовує всіх, хто виходить. Групи протестувальників намагалися втекти 18 листопада, але невідомо, чи вдалося їм уникнути арешту.

Керівниця міста Керрі Лам заявила, що 600 людей залишили Гонконгський політехнічний університет. Серед них були і 200 студентів, які не досягли 18 років.

За її словами, особи, які не досягли повноліття, не будуть негайно заарештовані, але пізніше вони можуть отримати звинувачення. Вона уточнила, що 400 інших протестувальників були заарештовані.

Правоохоронці вже декілька разів намагалися взяти будівлю штурмом, використовуючи сльозогінний газ і гумові кулі. Студенти кидають у відповідь коктейлі Молотова.

За останні дні тисячі людей вийшли на вулиці в околицях заблокованого кампусу - намагаючись допомогти евакуювати заблокованих у будівлі демонстрантів і висловлюючи їм свою підтримку. Це викликало нові зіткнення з поліцією, яка блокує підступи до будівлі і відтісняє нових протестувальників сльозогінним газом і гумовими кулями. Були зафіксовано також кілька випадків застосування силовиками бойової зброї.

Нагадаємо, від березня сотні тисяч жителів Гонконгу виходять на масові демонстрації. Їх спричинив намір влади ухвалити закон про екстрадицію правопорушників за запитом китайської влади до материкового Китаю. За даними організаторів, в акціях брали участь понад мільйон людей. Це були найбільші протести в Гонконзі з того часу, відколи ця колишня британська колонія була передана Китаю 1997 року.

15 червня глава адміністрації Гонконгу Керрі Лам оголосила, що розгляд законопроєкту про екстрадицію до КНР призупинено на невизначений термін. Однак протести не вщухли - мітингарі вимагають остаточної відмови від цього закону, відставки Керрі Лам та розслідування дій поліції під час демонстрацій.

9 листопада у Гонконгу 22-річний студент помер після падіння з висоти, коли ухилявся від сльозогінного газу поліцейських.

Ввечері 17 листопада у Гонконгу силовики оточили Політехнічний університет. Наступного дня навколо обложеної будівлі розпочалися одні із найбільш жорстоких протистоянь між мітингарями та поліцейськими за кілька місяців протестів.

У Гонконгу поліція взяла в облогу політехнічний університет: про розвиток подій

У Гонконгу поліція взяла в облогу політехнічний університет: про розвиток подій

Повʼязані теми:

Наступна публікація