Обсяги нелегальної алкогольної продукції в Україні перевищили 40% Актуально

Обсяги нелегальної алкогольної продукції в Україні перевищили 40%

Існує кілька причин збільшення нелегальної продукції.

Обсяги нелегальної горілки досягли критичної точки за всю історію незалежної України – 40-45% загального ринку забрали на себе сірі тіньові виробники.

Згідно з даними Держкомстату з 2008 року, обсяги реалізації легальної продукції впали майже вдвічі до 17,00 млн дал, повідомляє журнал Фокус.

Експерти називають причинами катастрофічної ситуації, які сприяють зростання нелегальної продукції - безпроблемна доступність, низька ціна та відсутність прийняття значних заходів з боку правоохоронних органів держави і "заступництво" чиновниками нелегальних виробників.

Медики зазначають, що за останні 9 місяців ситуація зі споживанням нелегального алкоголю стала проблемою не тільки найбідніших верств населення, але й споживачів середнього і вище середнього достатку. Згідно з медстатистикою, щороку в Україні від отруєння сурогатом вмирає близько 10 тис. осіб і зараз ця цифра зростає.

Експерти підрахували, що через засилля нелегального спирту щомісяця Держбюджет України недоотримує понад 400 млн грн (загальний ринок споживання близько 700 млн пляшок 0,5 л в рік, з них близько 300 млн бут - нелегал. Це понад 5 млрд грн несплаченого акцизного збору на рік). Акцизний збір на 1 пляшку 0,5 л становить 16,93 грн з ПДВ.

Виробництво контрафакту здійснюється на напівлегальних підприємствах-виробниках. Так, з 30 працюючих в Україні ЛГЗ мінімум 10 займаються виготовленням контрафакту.

За даними Антикорупційної правозахисної організації, це заводи ТОВ "Олександрія-БЛіГ", ПрАТ "Люботинський завод "Продтовари", ТОВ "Концерн "Біг-М", ТОВ "Захід Алко-Груп", "Латона-інвест", AMG, "Вікінг", "Ельбор", ПрАТ "Чернігівський лікеро-горілчаний завод "Чернігівська горілка", "Ровес" та інші.

"ТОВ "Олександрія-БЛіГ" Кіровоградська обл, м. Олександрія, вул. Айвазовського, буд.42" – найбільший виробник нелегальної горілки у картонній упаковці, яку легко придбати на ринках і в інтернеті.

Нелегальна продукція, яку можна купити навіть в інтернеті

Ціна даної коробки 10 л горілки - в інтернеті від 300 грн.(Це 15 грн за 0,5 л при діючої мінімальної роздрібної ціни в 54,90 грн).

Наступна публікація