Однокурсник Путіна, начальник СІЗО, адвокат корупціонера: хто потрапив до "списку Магнітського"

Однокурсник Путіна, начальник СІЗО, адвокат корупціонера: хто потрапив до "списку Магнітського"

Фото: Вікіпедія

Список поповнили п'ятеро осіб.

Міністерство фінансів США розширило "список Магнітського" ще на п'ять чоловік. У переліку зазначені Олексій Анічин, Євген Антонов, Борис Кібіс, Павло Лапшов і Олег Уржумцев. Посади нових фігурантів списку і підстави, за яких вони були внесені до нього, не зазначаються. Але майже всі вони безпосередньо пов'язані зі "справою Магнітського".

Олексій Анічин

Олексій Анічин - один з головних фігурантів "списку Магнітського". / Фото: Радіо Свобода

Олексій Анічин з 2009 по 2011 роки був заступником міністра внутрішніх справ РФ - начальником Слідчого комітету при МВС РФ – у цей час розслідувалася справа юриста Сергія Магнітського, який звинувачувався в несплаті податків і який помер у СІЗО в 2009 році.

У 2010 році США звинуватили Анічіна в організації переслідування і доведення до смерті Магнітського. У цьому ж році йому заборонили в'їзд на територію Америки.

Відомо, що Олексій Анічин і президент Росії Володимир Путін в один і той же час навчалися на юридичному факультеті Ленінградського державного університету в 1970-х роках. У пресі зазначалося, що вони були однокурсниками, але "КоммерсантЪ" пише, посилаючись на слова ще одного однокурсника Путіна, що Анічин і майбутній президент РФ вчилися в різних групах і близькими друзями не були, повідомляє Lenta.ru.

Павло Лапшов

Павло Лапшов курував "справу Магнітського". / Фото: itogi.ru

Лапшов - екс-начальник управління Слідчого департаменту МВС, саме він курував "справу Магнітського". Його підпис стоїть на багатьох документах, що були покладені в основу доповіді, яку влітку 2012 року члени Ради Федерації РФ зачитали в Сенаті США. В ній зазначалося, що жодних порушень при розслідуванні "справи Магнітського" не допускалося, арешт юриста був законним, а його смерть стала результатом неправильного лікування в московському СІЗО, повідомляє Росбалт.

У 2012 році Лапшова і ще кількох осіб зі "списку Магнітського" звільнили зі Слідчого департаменту МВС, і він зайнявся адвокатською діяльністю.

Сенат США ухвалив "список Магнітського"

Сенат США ухвалив "список Магнітського"

Олег Уржумцев

Олег Уржумцев був одним із слідчих, який "шив справу" проти Магнітського. Саме він назвав юриста "співучасником" розкритого ним же великомасштабного розкрадання.

На думку матері загиблого юриста Наталії Магнітської, слідчий "був добре обізнаний, що Магнітський не тільки не був причетний до розкрадання 5,4 млрд рублів, а був першим, хто виявив злочин, вчинений відносно трьох компаній його клієнта, і хто стояв біля витоків викриття злочинної діяльності, можливо, однієї з найбільших злочинних груп, що спеціалізувалися на розкраданні бюджетних грошей за допомогою незаконних податкових повернень", повідомляв "Інтерфакс".

Більш того, колеги Магнітського називали Олега Уржумцева причетним до незаконного звільнення банкіра Дмитра Клюєва та його спільників, якого загиблий юрист звинувачував у розкраданні 5,4 млрд рублів у компаній Hermitage Capital, повідомляв Forbes.

Борис Кібіс

Борис Кибис був слідчим у "справі Магнітського". / Фото: ab-patron.com
Борис Кібіс – ще один слідчий у "справі Магнітського". Він був призначений в 2011, коли справу було поновлено, незважаючи на смерть обвинуваченого.

Кібіс відмовився розглядати висновки Ради при президентові РФ з прав людини про незаконність арешту Магнітського і грубі порушення його прав з боку зацікавлених слідчих. Також Кібіс не знайшов жодних порушень у діях свого попередника Олега Сільченка, йдеться на сайті Law and order in Russia.

Зараз Кібіс працює адвокатом і є одним із захисників у гучній справі свого колишнього колеги, екс-керівника управління економічної безпеки і протидії корупції МВС Дениса Сугробова, який звинувачується за трьома статтями — "Організація злочинного угрупування", "Перевищення посадових повноважень" і "Провокація хабара", повідомляє Блокнот.

До речі, Кібіс працює в адвокатській компанії перерахованого вище фігуранта "списку Магнітського" Павла Лапшова. Фото Кібіса є на сайт його компанії, там говориться, що колишній слідчий веде адвокатську діяльність з 2014 року.

Євген Антонов

Євген Антонов – єдиний з нових фігурантів "списку Магнітського", що не має стосунку до розслідування справи загиблого юриста.

Антонов є колишнім керівником СІЗО "Чернокозово" в Чечні. Ув'язнені цієї в'язниці періодично скаржилися на порушення прав людини, повідомляє Slon.

Список Магнітського став довшим на 12 прізвищ

Список Магнітського став довшим на 12 прізвищ

Що таке "список Магнітського"

Конгрес США ухвалив "закон Магнітського" в грудні 2012 року. Документ був спрямований проти тих, хто, ймовірно, був причетний до переслідування та загибелі Магнітського в СІЗО в 2009 році. До всіх, хто потрапляв в цей список, застосовувалися персональні візові та фінансові санкції. Пізніше перелік поповнювався прізвищами людей, яких США підозрюють у порушеннях прав людини.

За що в Росії переслідували Магнітського

Аудитор фонду Hermitage Capital і партнер британської юридичної фірми Firestone Duncan Ltd. Сергій Магнітський був заарештований за звинуваченням в ухиленні від сплати податків у 2008 році. Через рік він помер у московському СІЗО "Матроська тиша". Офіційна причина смерті — гостра серцево-судинна недостатність.

У 2013 році Сергія Магнітського посмертно визнали винним у справі про невиплату податків Hermitage Capital на суму понад 522 млн рублів.

Його колишні колеги та адвокати неодноразово заявляли, що перед смертю Магнітський був побитий і залишений без належної медичної допомоги. За словами його колег, Магнітського заарештували після того, як він розкрив корупційні схеми, до яких імовірно причетні деякі російські чиновники.

Повʼязані теми:

Наступна публікація