"Одумайтеся": МЗС Росії вимагає від США повернути дипломатичні будівлі РФ у Вашингтоні і Сан-Франциско

"Одумайтеся": МЗС Росії вимагає від США повернути дипломатичні будівлі РФ у Вашингтоні і Сан-Франциско

Сергій Лавров / Фото: Getty Images

Напередодні в цих будівлях відбулися обшуки.

Міністерство закордонних справ Росії закликала США "одуматися і негайно повернути" дипломатичні об'єкти у Сан-Франциско та Вашингтоні, інакше на американську сторону "ляже вся вина за деградацію відносин, що триває і далі" між США і Росією.

Про це йдеться на сайті МЗС РФ.

"Закликаємо американську владу одуматися і негайно повернути російські дипломатичні об'єкти. Інакше на США ляже вся вина за деградацію відносин між нашими країнами, що триває, від яких багато в чому залежить стан глобальної стабільності і міжнародної безпеки", – йдеться в повідомленні.

Відомство наголошує, що те, що сталося, в Росії оцінили як "відверто ворожий акт, грубе порушення Вашингтоном міжнародного права, включно з Віденськими конвенціями про дипломатичні і консульські зносини, двосторонню Консульську конвенцію".

"Цей обурливий крок йде в руслі фактичної експропріації в грудні минулого року заміських дипломатичних житлових комплексів близько Вашингтона і Нью-Йорка, що належать Росії. У захоплених будівлях тепер господарюють спецслужби США за підтримки збройної поліції", – зазначило російське МЗС.

Нагадаємо, напередодні у торговому представництві в Вашингтоні і генконсульстві Росії в Сан-Франциско відбулися обшуки. Держдепартамент США уточнив, що це був "огляд, проведений для забезпечення безпеки і захисту об'єктів і підтвердження того, що російський уряд звільнив приміщення".

31 серпня влада США зажадала від Кремля закрити до 2 вересня генеральне консульство в Сан-Франциско, а також торгпредставництво в Вашингтоні і його філію в Нью-Йорку. На території торгпредставництва Росії у Вашингтоні спалювали якісь документи. Також чимало документів у коробках вивозили за його межі. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація