Офіційні звинувачення у справі імпічменту Трампа вже в Сенаті, який вирішить долю президента

Офіційні звинувачення у справі імпічменту Трампа вже в Сенаті, який вирішить долю президента

Фото: Associated Press

Там наголошують, що Трамп чинив тиск на іноземний уряд аби вплинути на результат наступних виборів президента у США.

Представники Демократичної партії США направили до Сенату докладне обґрунтування імпічменту президента Дональда Трампа.

Про це йдеться на сайті комітету з розвідки Палати представників.

Разом з цим був опублікуваний відповідний документ у 111 сторінок. У ньому Трампа звинувачують у використанні президентських повноважень для тиску на іноземний уряд.

"Президент Дональд Трамп використовував офіційні повноваження для тиску на іноземний уряд, щоб втрутитися у вибори в США заради власних особистих політичних вигод. Потім він спробував приховати цей задум, перешкодивши Конгресу розслідувати його порушення", - зазначено в документі.

Демократи пояснили, що імпічмент президенту в США відповідно до конституції дозволяється виносити в разі, коли лідер країни "здійснює такі серйозні зловживання владою".

Автори звернення закликають Сенат скористатися цією можливістю, щоб захистити конституційну форму правління і президентські вибори в США в 2020 році. Також демократи заявляють, що Сенату варто "усунути загрозу, яку президент представляє для національної безпеки США".

Процес щодо імпічменту розпочнеться 21-го січня. На процесі головуватиме голова Верховного суду США Джон Робертс. Законодавцям заборонено говорити та використовувати мобільні пристрої. Питання передаються у письмовій формі.

Зазначимо, у верхній палаті американського парламенту розгляд резолюції відбувається подібно до судового засідання – сторони можуть заслуховувати свідків та залучати адвокатів. Після усіх процедур Сенат має проголосувати за обвинувальний або виправдувальний вирок. Для обвинувачення президента потрібно не менше двох третин голосів Сенату (67 голосів). Детальніше про те, як відбуватиметься процедура імпічменту президента США - у матеріалі ТСН.ua.

Імпічмент Трампа: Сенат США розпочав фінальну процедуру розгляду UkraineGate

Імпічмент Трампа: Сенат США розпочав фінальну процедуру розгляду UkraineGate

Нагадаємо, довкола президента США Дональда Трампа розв’язався скандал, пов'язаний з Україною. Видання The Washington Post повідомило про скаргу американського розвідника проти Трампа через розмову американського лідера з іншим іноземним лідером та дану Трампом  "тривожну обіцянку". Одним з політиків, з яким міг говорити глава Сполучених Штатів, називали президента України Володимира Зеленського. Згодом видання The Washington Post із посиланням на джерела повідомило, що Трамп під час розмови саме із президентом України Володимиром Зеленським тиснув на нього і вимагав розпочати розслідування проти компанії Burisma, якою керував син Джо Байдена - його конкурента на президентських виборах 2020 року. Також Трамп нібито наказав заморозити 400 мільйонів доларів військової допомоги для України за тиждень до телефонного дзвінка. 

У Конгресі США звинуватили Трампа у тиску на Україну та закликали опублікували стенограму розмови президентів Сполучених Штатів та України. Обидві сторони на це погодилися. 24 вересня голова Палати представників США Ненсі Пелосі ініціювала старт процедури імпічменту Трампа. Сам він назвав ситуацію, що склалася, "президентським харасментом". 

25 вересня Білий Дім оприлюднив стенограму розмови Трампа та Зеленського. Повний текст перекладу дивіться на ТСН.ua.

Вже 26 вересня американська розвідка оприлюднила текст скарги на президента США Дональда Трампа. Як і повідомляли ЗМІ, вона справді стосується розмови Трампа та президента України Володимира Зеленського та тривалого тиску, який, на думку розвідника, вчиняли США щодо України для особистих цілей американського президента. ТСН.ua розповів основні моменти доносу на Трампа - серед них інформація про неоднозначні контакти української сторони з Джуліані, скасування візиту Пенса до Києва та спроби Білого дому приховати все це.

Повʼязані теми:

Наступна публікація