Окупаційна "влада" Криму приховала аварію з санкційними турбінами Siemens - МінТОТ

Окупаційна "влада" Криму приховала аварію з санкційними турбінами Siemens - МінТОТ

Фото: Reuters

Аварія сталася через порушення інженерних та будівельних норм персоналом ТЕС.

Окупаційна влада приховує аварію з газовими турбінами Siemens, що завезені на територію анексованого Криму в обхід міжнародних санкцій.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб.

"30 серпня виявлено ознаки руйнування даху одного із виробничих приміщень Балаклавської ТЕС, що будується поблизу м. Севастополь в анексованому Криму. Ділянка покрівлі даху розмірами 10х20 метрів прогоріла, про що свідчить зовнішній вигляд зруйнованої покрівлі та характерне задимлення (див.фото). У зазначеному приміщенні встановлено газові турбіни "Siemens", які імпортовані в обхід міжнародних санкцій. Саме аварія стала причиною перенесення, вже втретє, запуску згаданої ТЕС в експлуатацію, а також обмеження енергопостачання на території АР Крим", - йдеться у повідомленні.

Фото: Міністерство з питань тимчасово окупованих територійі тимчасово окупованих осіб

За наявною інформацією, зазначена аварія сталася через порушення інженерних та будівельних норм персоналом ТЕС, а компанія Siemens не надала своїх фахівців для налагодження та запуску обладнання.

Будівництво ТЕС здійснюється компанією "Тєхнопромекспорт" російської державної корпорації "Ростєх", яка перебуває під українськими та міжнародними санкціями. Природний газ, який планується використовувати для виробництва електричної енергії Російською Федерацією, незаконно видобувається із родовищ на українському шельфі Чорного моря за допомогою плавучих бурових установок "Сиваш", "Таврида", "Петро Годованець", "Україна" ("Незалежність").

Останні дані про роботу установок зафіксовані технічними засобами восени цього року, зокрема активність плавучої бурової установки "Сиваш" 22 вересня, "Таврида" 29 вересня, "Петро Годованець" (перейменована окупаційною владою на MODU Crimea 2 ) 2 жовтня.

Наразі власник цих установок ДАТ "Черноморнафтогаз" та НАК "Нафтогаз України" звернувся до суду з позовом про відшкодування збитків, завданих незаконним захопленням РФ активів в АР Крим та використання природних ресурсів України.

Нагадаємо, на початку липня 2017 року Reuters повідомило, що Росія ввезла турбіни для електроенергії німецької компанії Siemens в окупований Крим, незважаючи на європейські санкції. У німецькій компанії заявили, що не мають переконливих доказів можливої доставки турбін в Крим

11 липня 2017 стало відомо, що Siemens подала позов проти компанії "Технопромекспорт" за поставку турбін в Крим.

Після цього російські ЗМІ повідомили, що в Санкт-Петербурзі співробітники ФСБ затримали генерального директора компанії "Силові машини" Романа Філіппова, якого, за попередніми даними, підозрюють у розголошенні державної таємниці. На його робочому місці і вдома пройшли обшуки, потім директора "Силових машин" допитали і відпустили під підписку про невиїзд.

Московський суд відмовився арештовувати турбіни Siemens, як того вимагала сама компанія

Московський суд відмовився арештовувати турбіни Siemens, як того вимагала сама компанія

За даними слідства, Роман Філіппов "ознайомив сторонніх осіб з документами, що містять секретні відомості".

Компанія "Силові машини" спільно з німецьким підприємством створила "Сіменс Технології Газових Турбін", де були вироблені газові турбіни SGT5-2000E. Пізніше ці турбіни були поставлені в окупований Крим компанією "Технопромекспорт", хоча санкції забороняють Siemens робити це. 

4 серпня 2017 Європейський Союз вирішив розширити санкційний список проти Росії через скандал довкола поставок турбін Siemens в окупований Крим. До "чорного списку" потрапили заступник міністра енергетики РФ Андрій Черезов, глава департаменту Міненерго РФ Євгена Грабчак і гендиректор "Технопромекспорт" Сергій Топор-Грілка. Також обмежувальні заходи стосуватимуться трьох російських компаній -  ВАТ і ТОВ "ВО Технопромекспорт" і компанії "Інтеравтоматика", яка була спільним підприємством Siemens і Росії. 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Аваріі та ДТП
Наступна публікація