ООН вимагатиме позначати Крим лише як "тимчасово окупований Росією"

ООН вимагатиме позначати Крим лише як "тимчасово окупований Росією"

Фото: Getty Images

Це обмежить РФ у спробах легітимізувати незаконну анексію.

У проекті резолюції ООН щодо Криму є вимога до міжнародних організацій позначати півострів лише як тимчасово окупований Російською Федерацією.

Про це йдеться у статті заступника глави МЗС України Сергія Кислиці "Боротьба за Крим та в’язнів: п’ять основних фактів про нову кримську резолюцію в ООН".

"У ній міститься вимога до міжнародних організацій та спеціалізованих установ ООН позначати в офіційних документах український півострів лише як "Автономна Республіка Крим та місто Севастополь (Україна), які є тимчасово окупованими Російською Федерацією", – повідомив він.

Для Росії це звузить можливість маніпуляцій з наданням національних статистичних даних, з урахуванням інформації з Кримського півострова, з намаганням таким чином легітимізувати незаконну анексію, пояснив дипломат.

"Тут не може бути місця для "території з невизначеним статусом". Документ чітко зазначає, яка територія є жовто-блакитною, а яка – триколорною, і щодо Криму немає жодних різночитань", - наголосив Кислиця.

Він також додав, що коли в шкільних підручниках або атласі "умовної "держави ікс"" Крим буде позначений "не українським", можна буде правомірно посилатися на положення резолюції.

Резолюцію "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Україна" у четвер розглядатиме профільний Третій комітет Генасамблеї ООН. Остаточне ж її затвердження відбудеться в грудні на пленарному засіданні Генасамблеї.

Нагадаємо, Порошенко обіцяє, що зміни до Конституції щодо Криму розглянуть найближчим часом. В українському уряді наголошують, що кримськотатарська автономія не має жодного стосунку до сепаратизму.

США розширили санкції проти Росії за анексію Криму та війну на сході України

США розширили санкції проти Росії за анексію Криму та війну на сході України

Повʼязані теми:

Наступна публікація