ООН визнала "геноцидними намірами" насильство армії М’янми проти народу рохінджа

ООН визнала "геноцидними намірами" насильство армії М’янми проти народу рохінджа

Фото: Reuters

Близько 700 тисяч біженців рохінджа були змушені покинути свої домівки через репресії з боку влади.

Слідчі з ООН визнали "геноцидні наміри" у командувача армії М’янми та ще п’ятьох генералів під час масових вбивств, групових зґвалтувань та репресій проти мусульманського народу рохінджа минулого року та закликали притягнути їх до міжнародної відповідальності за здійснення особливо тяжких злочинів.

Про це йдеться у спеціальній доповіді ООН, яка була представлена 27 серпня, передає Reuters.

У доповіді також є звинувачення і на адресу Аун Сан Су Чжи – державної радниці М’янми (посада, яка прирівнюється до прем’єр-міністра країни), яка дозволила використовувати мову ненависті, знищила документи та не змогла захистити нацменшину рохінджа від злочинів проти людяності з боку армії. Таким чином, вона "зробила свій внесок у здійснення звірячих злочинів".

Слідчі ООН також зазначають, що методи, якими армія відповідала на напади на поліцейські пости М’янми з боку рохінджа, були "досить непропорційними фактичним загрозам безпеки", зокрема спалювання поселень.

"Злочини в штаті Ракхайн (більшість населення якого становить народ рохінджа – ред.) і способи їх здійснення аналогічні за своєю природою, серйозністю і масштабом до тих, які дозволили встановити геноцидні наміри в інших контекстах", - йдеться у доповіді Незалежної місії ООН.

Наприкінці слідчі зазначили, що є достатньо доказів для початку судів над командуванням армії М’янми у звинуваченнях щодо геноциду народу рохінджа в штаті Ракхайн.

Представник ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хусейн зазначив, що репресії проти рохінджа стали "яскравим прикладом етнічної чистки". Журналісти Reuters Ва Лон та К'яу Со О, які першими й розповіли про злочини армії М’янми над рохінджа, вже більше півроку перебувають за ґратами за звинуваченнями у порушенні закону країни щодо державної таємниці.

Після цієї доповіді Радбез ООН повинен ухвалити рішення про накладання санкцій на М’янму чи окремих фізичних осіб в країні або про створення міжнародного трибуналу для розслідування цих репресій.

Нагадаємо, конфлікт між М’янмою та народом рохінджа загострився після того, як наприкінці серпня 2017 року група бойовиків вчинила кілька нападів на поліцейських. У відповідь військові почали масштабну операцію в штаті Ракхайн, де компактно мешкала нацменшина. 6700 рохінджа убили у М'янмі лише за перший місяць після початку операції проти них.

Від серпня 2017 року з М'янми до Бангладеш утекли близько 700 тисяч представників рохінджа. Передбачалося, що повернення почнеться ще в лютому, однак багато представників рохінджа відмовляються повернутися до М'янми, хвилюючись за власну безпеку.

За різними оцінками, у М'янмі було більше мільйона мусульман-рохінджа. Вони десятиліттями зазнають дискримінації в країні, де більшість населення - буддисти. Багато рохінджа не мають паспортів і не вважаються громадянами М'янми.

Повʼязані теми:

Наступна публікація