ООН зажадала від Британії повернути Маврикію острови в Індійському океані

ООН зажадала від Британії повернути Маврикію острови в Індійському океані

Фото: Associated Press

Лондон зазнав великого дипломатичного удару.

ООН ухвалила резолюцію, яка вимагає від Великобританії повернути Маврикію архіпелаг Чагос в Індійському океані.

Під час голосування у Генеральній Асамблеї ООН у Нью-Йорку 116 держав підтримали цю резолюцію і лише шість були проти. BBC називає це великим дипломатичним ударом по Британії.

56 держав, включаючи Францію та Німеччину, утрималися. Проти резолюції голосували США, Угорщина, Ізраїль, Австралія та Мальдіви. Документ не є обов'язковим для виконання.

Маврикій каже, що змушений був відмовитися від групи островів в Індійському океані у 1965 році в обмін на незалежність від Великої Британії.

Британське Міністерство закордонних справ заявило, що Лондон не визнає претензії Маврикія на суверенітет над архіпелагом Чагос, але продовжуватиме виконувати попереднє зобов'язання передати контроль над островами Маврикію, коли вони більше не будуть потрібні для оборонних цілей.

Нагадаємо, 25 лютого Міжнародний суд ООН закликав Велику Британію відмовитися від контролю над островами Чагос в Індійському океані і "якнайскоріше" передати контроль над архіпелагом острівній державі Маврикій. Суд визнав, що Британія незаконно відділила архіпелаг Чагос від своєї тогочасної колонії Маврикія у 1965 році.

Згідно з рішенням, британському уряду рекомендується дозволити Маврикію "завершити деколонізацію своєї території з урахуванням реалізації права жителів на самовизначення". Рішення суду ООН не носить обов'язкового характеру, але, як відзначають спостерігачі, має велике символічне значення. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація