Отруєння розвідника Скрипаля: що відомо про загадкового російського "Новачка" і як він діє на людину

Отруєння розвідника Скрипаля: що відомо про загадкового російського "Новачка" і як він діє на людину

Фото: Reuters

Це одна з найбільш смертоносних нервово-паралітичних речовин, яка коли-небудь була створена людством.

Прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей заявила, що за замахом на колишнього агента Сергія Скрипаля "з великою часткою ймовірності" стоїть Росія. За її словами, Скрипаля і його доньку намагалися отруїти нервово-паралітичною речовиною військового призначення. Прем'єр уточнила, що ця речовина була розроблена в РФ в рамках програми "Новачок". Це одна з найбільш смертоносних нервово-паралітичних речовин, яка коли-небудь була створена людством.

Отруєння Скрипаля: Тереза Мей поставила ультиматум РФ

Отруєння Скрипаля: Тереза Мей поставила ультиматум РФ

ІСТОРІЯ СТВОРЕННЯ

Перші згадки про отруйні речовини (ОР) нервово-паралітичної дії з серії "Новачок", про які казала британський прем'єр Тереза Мей, з'явилися в пресі більше 20 років тому.

Влітку 1992 року російський тижневик "Совершенно секретно", а в жовтні того ж року газета "Московские новости" опублікували статті про радянську хімічну зброю. Їх спільно написали доктори хімічних наук Віл Мірзоянов і Лев Федоров. У цих статтях вчені вперше згадали про "Новачка" – на той момент останню розробку радянських вчених.

Пізніше Лев Федоров у своїй книжці “Хімічне озброєння – війна з власним народом. Трагічний російський досвід" пише, що в СРСР розробку "Новачка" розпочали в 1970-х роках. Проте випробування були завершені вже після розвалу Союзу. За словами вченого, нова ОР не лише перевершувала радянський V-газ за бойовими характеристиками, але і практично не піддавалася лікуванню.

Одна речовина (A-232, "Новачок-5") виявилася зручною для бойового використання у бінарній формі. Це означає, що нервово-паралітична речовина зазвичай зберігається у вигляді двох менш токсичних хімічних речовин. Коли вони змішуються разом, виходить більш токсична речовина.

Лев Федоров також уточнює, що "Новачок" розроблявся в рамках програми "Фоліант". В силу невідомості фахівцям Заходу він не потрапив до заборонних списків Конвенції про заборону хімічної зброї 1993 року.

ЩО ТАКЕ НЕРВОВО-ПАРАЛІТИЧНІ РЕЧОВИНИ

Вони представляють собою високотоксичні хімічні речовини, які перешкоджають нормальній роботі нервової системи і можуть призвести до смерті людини. Нервово-паралітичні речовини можуть приймати різні форми, включаючи порошок і газ, але, як правило, є рідиною, яка може просочуватися через шкіру.

Є три класи нервово-паралітичних бойових отруйних речовин. Це речовини G-серії, V-серії та "Новачок". G-серія включає в себе зарин, V-серія - V-газ. "Новачок-5" (речовина A-232) в п'ять-вісім разів токсичніший за V-газ, який може вбити людину протягом декількох хвилин.

ЯК НЕРВОВО-ПАРАЛІТИЧНІ РЕЧОВИНИ ВПЛИВАЮТЬ НА ЛЮДИНУ

Вони порушують нормальну передачу повідомлень від нервів до м'язів. Це паралізує м'язи і може призвести до втрати багатьох функцій організму. Симптоми включають в себе судоми, сильне виділення слини, слизу з носа, підвищену слізливість, в найгірших випадках - кому, дихальну недостатність і смерть.

Щоб за допомогою такої речовини вбити людину, потрібно, щоб вона прийняла її всередину, вдихнула її або щоб вона просочилася через її шкіру. Тому для такого виду вбивства потрібно досить близько підійти до жертви. Для отруєння нервово-паралітичною речовиною потрібна її крихітна кількість.

ЯК У МИНУЛОМУ ЗАСТОСОВУВАЛИСЯ ПОДІБНІ РЕЧОВИНИ

Зведений брат північнокорейського лідера Кім Чен Ина був убитий нервово-паралітичною речовиною в Малайзії в минулому році. Кім Чен Нам помер менш ніж через 20 хвилин після того, як дві жінки змастили його обличчя інгредієнтами V-газу в аеропорту Куала-Лумпура.

Поліція Малайзії затримала імовірного вбивцю брата Кім Чен Ина

Поліція Малайзії затримала імовірного вбивцю брата Кім Чен Ина

ООН заявляє, що нервово-паралітична речовина зарин була використана сирійським урядом двічі: під час нападу на Гуту, недалеко від Дамаска, в 2013 році, і у Хан-Шейхуні у квітні 2017 року, убивши сотні людей.

Під час нападу на метро в Токіо в 1995 році, унаслідок якого загинули 13 людей, рідкий зарин був поміщений в поліетиленові пакети, пронизані парасольками з загостреними кінчиками.

В Інтернеті можна знайти інформацію, що отруйна речовина з групи "Новачок" до випадку з розвідником Скрипалем застосовувалася лише одного разу. 1995 року нею отруїли російського бізнесмена Івана Ківеліді. Цією речовиною змастили його слухавку. Від отруєння померла також його секретарка, а через півтора місяця помер судмедексперт, який розтинав тіло Ківеліді.

У вбивстві бізнесмена звинуватили ділового партнера, якого засудили до 9 років позбавлення волі. Співробітника хімічної лабораторії, який продав речовину, засудили до року умовно. Судова справа слухалася в закритому режимі, тому назва і склад отруйної речовини так і не були оприлюднені.

У Великій Британії скликали Раду безпеки через отруєння російського екс-шпигуна Скрипаля

У Великій Британії скликали Раду безпеки через отруєння російського екс-шпигуна Скрипаля

5 березня BBC повідомила, що у Великій Британії колишній російський розвідник Сергій Скрипаль потрапив до лікарні після серйозного отруєння невідомою речовиною. Видання The Telegraph дізналося, що Скрипаль раніше звертався до поліції із заявою про те, що побоюється за своє життя. Дружина колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка сказала виданню, що ситуація зі Скрипалем "дуже схожа на те, що сталося з її чоловіком". Як відомо, він помер 2006 року в результаті отруєння полонієм.

Сергій Скрипаль до 1999 року служив у Головному розвідувальному управлінні РФ, після чого вийшов на пенсію у званні полковника. 2004-го його затримали за підозрою в шпигунстві на користь Великої Британії і через два роки засудили до 13 років позбавлення волі. Скрипаль був визнаний винним у тому, що від 1995-го передавав Секретній розвідувальній службі Великої Британії дані про співробітників російської розвідки, які працювали під прикриттям в Європі.

2010 року Скрипаль та ще троє засуджених у Росії були помилувані, після чого їх обміняли на десятьох агентів російської розвідки, розкритих у США. Після обміну Сергій Скрипаль став жити у Великій Британії. 

Очільник МЗС Борис Джонсон заявив, що Велика Британія виявить жорстку реакцію, якщо причетність Росії до отруєння колишнього шпигуна Сергія Скрипаля буде доведено.

Тим часом президент Росії Володимир Путін прокоментував отруєння екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля у Великій Британії. За його словами, британці повинні "самі розібратися" з цим інцидентом, перш ніж обговорювати це питання з РФ.

Повʼязані теми:

Наступна публікація