Отруєння Скрипаля: учені розповіли про розробки "Новачка" у Радянському Союзі, але росЗМІ змінюють тексти на догоду МЗС

Отруєння Скрипаля: учені розповіли про розробки "Новачка" у Радянському Союзі, але росЗМІ змінюють тексти на догоду МЗС

Фото: Reuters

У 1970-1980-х роках під керівництвом вченого Петра Кірпічова були розроблені чотири речовини — радянські аналоги американського нервово-паралітичної препарату VХ.

Прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей заявила, що колишній офіцер ГРУ Сергій Скрипаль і його дочка Юлія були отруєні нервово-паралітичною речовиною класу «Новачок», розробка якого в СРСР велася з 1970-х років.

Про це пише Медуза.

Але російський МЗС наполягає, що ні в Радянському Союзі, ні в Росії не розробляли хімічну зброю в рамках програми «Новачок».

Тим часом троє радянських вчених заявили журналістам, що речовина, якою, ймовірно, були отруєні Скрипаль і яку на Заході називають «Новачок», створювалася в СРСР, але програма її розробки могла мати іншу назву.

Наприклад, Василь Небензя, постійний представник Росії при ООН заявив, що в Росії ніякі розробки під умовною назвою «Новачок» не велися. У 1990-х роках іноземні спецслужби вивезли з країни фахівців, за допомогою яких на Заході (в тому числі у Великобританії та США) були створені нові отруйні речовини. Там їх чомусь класифікують під загальною назвою «Новачок».

Вчений Віл Мірзаянов заявив, що автором речовин класу «Новачок» є Петро Кирпичов. Їх розробка і випробування проходили в трьох центрах — у Москві, у місті Шихани Саратовської області і на полігоні Нукус в Узбекистані. У 1988 році, після успішних випробувань в Нукусі, «Новачок» був прийнятий на озброєння радянської армії.

Англійці цілком могли синтезувати формулу «Новачка» самі, оскільки вона опублікована в книзі Мірзаянова «Державні таємниці: Російська програма хімічної зброї зсередини» в 2008 році.

Також у 1970-1980-х роках під керівництвом вченого Петра Кірпічова були розроблені чотири речовини — радянські аналоги американського нервово-паралітичного препарату VХ. Всі вони належать до групи так званих «Новачків». Три з чотирьох речовин розроблялися в рамках програми «Фоліант», замовником якого виступало міністерство оборони. Розміри партії становили від 20 грамів до декількох кілограмів, їх зберігали в інституті або на спецскладі і подальша їх доля невідома. 

ЄС відреагував на отруєння Скрипаля у Британії

ЄС відреагував на отруєння Скрипаля у Британії

Ученй Леонід Рінк заявив, що «Новачок» — це не речовина, а ціла система застосування хімічної зброї. Вона була прийнята на озброєння радянської армії і називалася «Новачок-5». Без цифр назва не використовувалося.

Зауважимо, що РИА Новости відредагувала інтерв'ю з Ринком. Так, з нього зникла назва «Новачок-5», замість цього з'явився абзац: «Програма розробки хімічної зброї в СРСР не носила назву «Новачок», а називалася по-іншому. При цьому в назві самої системи використовувалися цифри».

Адже раніше матеріал державного інформагентства суперечив офіційної позиції МЗС РФ, згідно з якою, як йшлося вище, речовина класу «Новачок» не вироблялося в СРСР і Росії

Пізніше РИА Новости вдруге вніс виправлення в матеріалі. У новій версії словом «Новачок» Рінк називає якийсь «реєстр» у військових, що включав в себе «бойові системи». Вони мали різні формули та механізми дії і йшли під номерами — «Новачок-1», «Новачок-2», «Новачок-3». Таким чином, окремої речовини «Новачок» або проекту розробок з такою назвою не існувало, резюмує вчений.

З публікації РИА Новости також зникла інформація про те, що «Новачок» перебував на озброєнні радянської армії. У той же час, у книзі російсько-американського вченого Віла Мірзаянова, який перевіряв дієвість нервового паралітика, опубліковані документи 1989 року про просування речовини, підписані особисто Михайлом Горбачовим.

Нагадаємо, 5 березня BBC повідомила, що у Великобританії колишній російський розвідник Сергій Скрипаль потрапив у лікарню після серйозного отруєння невідомою речовиною. Видання The Telegraph дізналося, що Скрипаль раніше звертався в поліцію із заявою про те, що побоюється за своє життя. Дружина колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка сказала виданню, що ситуація зі Скрипалем "дуже схожа на те, що сталося з її чоловіком". Як відомо, він помер у 2006 році в результаті отруєння полонієм.

Сергій Скрипаль до 1999 року служив у Головному розвідувальному управлінні РФ, після чого вийшов на пенсію у званні полковника. У 2004-му його затримали за підозрою в шпигунстві на користь Великобританії і через два роки засудили до 13 років позбавлення волі. Скрипаль був визнаний винним у тому, що з 1995-го передавав Секретної розвідувальної служби Великобританії дані про співробітників російської розвідки, які працювали під прикриттям в Європі.

У 2010 році Скрипаль та ще троє засуджених у Росії були помилувані, після чого їх обміняли на десятьох агентів російської розвідки, розкритих у США. Після обміну Скрипаль став жити у Великої Британії.

Через отруєння Скрипаля 14 березня прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей оголосила про висилку з країни 23 дипломатів РФ і про скасування візиту глави російського МЗС Сергія Лаврова у країну.

Повʼязані теми:

Наступна публікація