П'ять країн підписали меморандум щодо кримінального переслідування осіб, винних у катастрофі MH17

П'ять країн підписали меморандум щодо кримінального переслідування осіб, винних у катастрофі MH17

Фото: Getty Images

Йдеться про вироблення механізму притягнення до відповідальності винних в авіакатастрофі МН17.

На полях Генасамблеї ООН міністри п'яти країн, в тому числі України, підписали меморандум щодо кримінального переслідування осіб, винних у збитті MH17.

Про це у Twitter повідомила прес-секретар Міністерства закордонних України Мар'яна Беца.

Згідно з повідомленням, меморандум про взаєморозуміння - черговий крок на шляху вироблення механізму притягнення до відповідальності винних в авіакатастрофі МН17.

"Спільна група з розслідування узгодила рішення про здійснення кримінального провадження у справі МН17 в рамках правової системи Нідерландів", - резюмувала вона.

Нагадаємо, 17 липня 2014 року в зоні збройного протистояння на сході України був збитий Боїнг 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 з Амстердама в Куала-Лумпура. Трагедія сталася на сході Донецької області в районі села Грабово, розташованого неподалік від Тореза. Всі 298 осіб, які перебували на борту, загинули. 

13 жовтня 2015 року Рада Безпеки Нідерландів оприлюднила власний звіт по авіакатастрофі пасажирського лайнера Boeing 777 "Малайзійських авіаліній". Згідно з документом, літак був уражений частинами ракети 9N314M, випущеної з ПЗРК "Бук"; було встановлено, що вихідна точка запуску розташована на території близько 320 квадратних кілометрів на території східної України.  

Натомість команда розслідувачів  Bellingcat виявила імовірних військових водіїв, які мали стосунок до "Буку 332", який збив рейс МН17 на Донеччині. На світлинах, опублікованих в російській соцмережі Вконтакте  солдатами-водіями з 2-го і 147-го автомобільних батальйонів, видно вантажівки і трали з тими ж номерними знаками, що і машини, що рухалися в колоні і які потрапили на відео і фото від 23 до 25 червня 2014 року. 

У новому звіті Bellingcat визначила водіїв вантажівок в колонах, які перевозили "Буки" в червні і липні 2014 року, зокрема вантажівки, що перевозила "Бук 332", номер якої "4267 AH 50", а номер її трала - "XP 4679 50". У звіті також вказані водії, які могли мати відношення до перевезення "Бука 332" з Міллерово на російсько-український кордон.  

Україна та Нідерланди підпишуть угоду щодо створення правових підстав для розгляду справи MH17

Україна та Нідерланди підпишуть угоду щодо створення правових підстав для розгляду справи MH17

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Доповідь щодо MH17: оголошено імена підозрюваних
Наступна публікація