Панамагейт. Прем'єр-міністр Пакистану може подати у відставку через офшорний скандал

Панамагейт. Прем'єр-міністр Пакистану може подати у відставку через офшорний скандал

Фото: Reuters

Спеціальна комісія розглядає звинувачення проти прем'єрської родини. 

Прем'єр-міністр Пакистану Наваз Шариф підтримує вимоги опозиції до головного судді країни щодо створення незалежної комісії з розслідування фактів наявності офшорних рахунків, пов'язаних із його родиною.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Комісія шукатиме в офшорах об'єкти нерухомості сім'ї Шарифа. Зокрема його сини Гасан та Гусейн фігурують в числі політиків, бізнесменів та знаменитостей, чиї рахунки в офшорних зонах були розкриті в документах, наданих панамською юридичною компанією Mossack Fonseca. Присутнє в документах також ім'я дочки Шарифа Мар'ям, яку називали можливим політичним наступником батька.

Шариф зазначив, що прийме будь-які висновки комісії і в разі необхідності готовий піти у відставку.

"Якщо звинувачення, висунуті проти мене і членів моєї сім'ї будуть доведені, я піду у відставку без будь-яких зволікань", – заявив Шариф.

Раніше Шариф повідомляв, що призначить вести розслідування одного зі звільнених суддів. Але цей намір викликав критику з боку опозиції, що почала вимагати створення комісії на чолі з головним суддею Верховного суду Пакистану.

Прем'єр-міністр Пакистану заперечує будь-які порушення закону в ході 30-річної політичної кар'єри, заявляючи, що його третій термін доводить: нація упевнена в його "чистій і прозорій політиці". Він зауважує, що навіть під час правління Первеза Мушаррафа, який скинув Шарифа в результаті військового перевороту 1999 року, не були доведені жодні звинувачення в корупції.

Нагадаємо, Панама не знайшла достатніх доказів, аби порушити кримінальну справу проти компанії Mossack Fonseca. Прокуратура 27 годин проводила обшук в офісі компанії.

Із компанії Mossack Fonseca "витекли" документи, які стали основою для гучного міжнародного журналістського розслідування про іменитих власників великих офшорів. Ці документи виявилися в розпорядженні німецької газети Süddeutsche Zeitung, яка передала їх Міжнародному консорціуму журналістських розслідувань (ICIJ) і Центру із дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP).

PanamaPapers

Повʼязані теми:

Наступна публікація