Папа Римський створив в Італії Апостольський екзархат для вірних УГКЦ. Що це означає

Папа Римський створив в Італії Апостольський екзархат для вірних УГКЦ. Що це означає

Нова церковна територіальна одиниця охоплює всю територію Італії.

В Італії відтепер є Апостольський екзархат для вірних Української греко-католицької церкви. Його створив Папа Франциск.

Апостольським адміністратором вакантного осідку новоствореного екзархату призначено кардинала Анджело Де Донатіса – генерального вікарія Папи для Римського управління УГКЦ. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Нова церковна територіальна одиниця охоплює всю територію Італії, а це близько 70 тисяч вірних зі 145 громад. Духовну опіку в Італії здійснюють понад 60 священників.

"УГКЦ збільшилась на одну структурно-територіальну одиницю, якою є екзархат, а це перехідна структура до єпархії. Це важливий сигнал для українців Італії. Адже 1999 року почався масовий рух українців, народились діти, родини. Важливо було, що українці мали можливість прийти до своєї церкви і помолитись рідною мовою і прославляти Бога у власному обряді, зберігаючи ідентичність і вірність УГКЦ, щоб не асимілювались. Відтак структура УГКЦ у формі екзархату нам у цьому допоможе. Це була важка дорога, яка почалась 2004 року. Важливо, що утворення екзархату показує, що українці в Італії формують нову діаспору. Міграція переходить у діаспору і потрібні стабільні структури. Поява нової структури в УГКЦ це є ще одним кроком до реалізації патріархального устрою", – пояснив керуючий у справах монашества Львівської Архиєпархії УГКЦ отець Юстин Бойко.

Папа Франциск створив екзархат для українців візантійського обряду в...

Опубліковано Українська парафія у Римі / Parrocchia ucraina a Roma Четвер, 11 липня 2019 р.

Катедральним храмом і осідком нового Апостольського екзархату буде парафіяльний храм Святих Сергія і Вакха в Римі. Після підписання 1596 року Берестейської унії, якою відновили єдність Київської Церкви із римським Апостольським Престолом, українська Церква потребувала свого представника при Апостольській Столиці. 1626 року київський митрополит Йосиф (Рутський) відправив до Рима священика Миколу Новака. 1641 року Папа Урбан VIII (1623-1644 рр.) передав церкву Святих Сергія та Вакха київським митрополитам. А Папа Климент IX 1667 року надав Церкві повний відпуст.

Раніше повідомлялося, що керівник Української греко-католицької церкви Святослав (Шевчук) поїде до Риму, аби обговорити з Папою Франциском питання надання УГКЦ статусу патріархату.

Повʼязані теми:

Наступна публікація