Парад Перемоги у Москві: хто з європейців їстиме чорну ікру із Путіним серед обдертих стін

Парад Перемоги у Москві: хто з європейців їстиме чорну ікру із Путіним серед обдертих стін

Фото: AFP

Політологи розповіли ТСН.ua, що Росія не полишить спроб "купити" якомога більше європейських політиків.

Фото: AFP
У Росії на честь 70-річчя перемоги у Другій світовій війні традиційно влаштовують парад. Проте цього року чимало світових лідерів та політиків першого ешелону вже відмовилися їхати на урочистості до Москви.

Така ситуація спричинена аж ніяк не нехтуванням великою історичною подією, а скоріше - геополітичним станом справ, який склався на часі. Західні лідери вважають недоцільним спостерігати за парадом військ країни, яка веде неоголошену війну у сусідній державі.

Зокрема, на парад 9 Травня не поїдуть президент США Барак Обама, канцлер Німеччини Ангела Меркель і прем'єр-міністр Британії Девід Кемерон.

Екс-посли США в Україні раніше наголосили, що західні лідери справедливо відхилили запрошення взяти участь у параді в Росії. Більш прийнятним місцем для того, щоб віддати данину поваги радянському народу, дипломати називають скоріше Київ, аніж Москву.

Крім Меркель, Кемерона та Обами, парад 9 Травня у Москві також відмовилися відвідувати президент Ради Європи Дональд Туск, президент Польщі Броніслав Коморовський, лідер Словаччини Андрій Кіска, очільник Словенії Борут Пахор, президент Молдови Микола Тімофті, президент Болгарії Росен Плевнелієв, прем'єр Швеції Стефан Левен, президент Фінляндії Саулі Нійністьо.

Загалом, згідно з інформацією, яка просочилася у ЗМІ, із запрошених семи десятків глав держав та урядів, до Москви погодилася приїхати лише третина. Зокрема, лідери Монголії, Куби, Північної Кореї, Китаю, Білорусі та президент Чехії. Останній навіть посварився з послом США через пораду не відвідувати захід.

Проте політологи у коментарі ТСН.ua зазначили, що чеський президент Мілош Земан є скоріше винятком з "ізоляційного" правила, однак наголосили, що Росія не полишить спроб "купити" ще когось з європейських політиків.

Фото: УНІАН
Віталій Бала:

- На параді 9 травня у Москві ми побачимо ті країни, які реально в той чи інший спосіб входять до кола друзів, якщо їх можна так назвати, президента Росії. Однак будуть і винятки. Наприклад, Чехія, президент якої Мілош Земан планує відвідати парад у Москві на День Перемоги. Відомо, що чехи і чеський уряд мають щодо цього візиту зовсім протилежну думку. Не дарма свого часу і прем'єр-міністр, і міністр закордонних справ Чехії говорили, що позиція президента не відповідає позиції керівництва країни.

Але в будь-якому разі цей парад буде таким собі лакмусовим папером з точки зору розуміння того, з ким Путін вже встиг домовитися, а кого простимулювати. Тоді ми будемо розуміти, як нам далі діяти і на кого розраховувати. І не тільки ми, а й наші партнери на Заході.

Я не виключаю, що до 8 травня Росія буде проводити консультації і перемовини, щоб заманити якомога більше представників країн на цей парад.

Яким чином? Дуже просто, у кожної країни є свої проблеми. Якась має фінансові труднощі, якась має проблеми з газом, може, комусь особисто щось пообіцяє, тобто це може бути елементарний підкуп конкретної людини. Тут не треба нічому дивуватись. Та сама Чехія – коли весь уряд проти відвідування параду, президент, який не просихає, їде. Значить, у нього є якісь причини їхати, якесь особисте "стимулювання" з боку Кремля. Може, наприклад, таке як у Шредера [колишній канцлер Німеччини], який отримує велику заробітну плату і в Німеччині виступає із заявами про необхідність зняття санкцій з Росії і т.п.

Читайте детальніше у блозі Віталія Бали на ТСН.ua: Лакмусовий парад

Юрій Палійчук:

- Запрошуючи світових лідерів на 9 травня до Москви, Росія намагається розколоти Євросоюз, ба навіть народи. Наприклад, у Чехії абсолютно адекватний і поміркований прем'єр-міністр, але президент симпатизує Путіну. У Словаччині схожа ситуація, тільки навпаки – адекватний проєвропейський президент, але проросійський прем'єр-міністр.

Путіну важливо продемонструвати, що у нього є підтримка серед країн Євросоюзу. І він цього може добитися лише за рахунок тих політиків, які фінансово чи якимось іншим чином залежні від Росії.

Парад – так завжди було – треба розглядати лише в контексті ментальності росіян. Вони як звикли – вони можуть жити в квартирі з обдертими стінами, але коли день народження, то обов'язково на столі має бути дорога горілка і чорна ікра. Це про Путіна. Він купив дорогу горілку, замовив чорну ікру, а зараз до нього ніхто з поважних людей не хоче приходити в гості. Я далекий від думки про те, що може приїхати хтось із сильних лідерів Заходу – Меркель чи Олланд, чи, не дай Боже, хтось з політиків Сполучених Штатів. Можуть прийти в гості тільки "прохачі", такі як президент Вірменії, президент Білорусі. З "прохачами" не так цікаво, хочеться з поважними людьми святкувати. А поважні люди не їдуть.

Однак навіть якщо впливові західні лідери проігнорують парад, він намагатиметься маніпуляціями видати бажане за дійсне. Того ж Мілоша Земана "продаватиме" як одного з лідерів Заходу, Роберта Фіцо [прем'єр-міністр Словаччини]. Може приїхати хтось з Німеччини з соціал-демократів, з членів Бундестагу. Росіяни особливо не розбиратимуться, який ранг політика, для них важливо, що він говорить не російською, а німецькою чи англійською.

Читайте детальніше у блозі Юрія Палійчука на ТСН.ua: В гостях у Путіна

Фото: ТСН.ua
Євген Магда:

- Міжнародна ізоляція посилюється і можна буде порахувати на пальцях однієї руки лідерів тих держав, які існували на момент початку травня 1945 року під час перемоги над нацизмом. Тобто на цьому параді будуть здебільшого представники країн третього світу - ті, які заграють з Росією як із власником ще достатньо великої кількості фінансових ресурсів.

Що стосується позиції пана Земана, то його поведінка є зразковим свідченням того, що Росія працює з ким завгодно у Європі для того, щоб отримати підтримку своєї позиції.

Я не здивуюся, якщо подібні заяви з'являться ще з боку, припустимо, угорського чи словацького прем'єра. Але загалом тренд на ізоляцію Росії є достатньо потужним.

Раніше ЗМІ писали про те, що на парад до Дня перемоги у Москві можуть приїхати не лише ватажки терористів "ДНР" та "ЛНР", а й деякі народні депутати України. Проте 7 квітня речник українського МЗС Євген Перебийніс заявив, що жоден з українських політиків або чиновників не братиме участі в урочистих заходах до 9 Травня в Росії.

Ольга Скичко

 

Президент Чехії зачинив двері своєї резиденції для американського посла

Президент Чехії зачинив двері своєї резиденції для американського посла

Повʼязані теми:

Наступна публікація