Парад поправок: як Трамп і Путін коригували свої скандальні заяви на прес-конференції

Парад поправок: як Трамп і Путін коригували свої скандальні заяви на прес-конференції

Фото: Reuters

Після двосторонньої зустрічі президенти США та Росії почали виправляти те, про що пробовкалися напередодні.

У понеділок, 16 липня, у Гельсінкі відбулась зустріч між президентом США Дональдом Трампом та президентом Росії Володимиром Путіним. Спочатку лідери обох держав близько двох годин проспілкувались тет-а-тет, потім провели зустріч у розширеному форматі, а наостанок дали спільну прес-конференцію.

Під час неї президенти розповіли, які саме питання порушували під час переговорів, а також відповіли на кілька запитань журналістів. І якщо вступне слово для обох лідерів, найімовірніше, писали спічрайтери, то на запитання президенти відповідали без підготовки, імпровізуючи.

Однак після повернення додому та отримавши стенограми виступу, вони зрозуміли, що в певних моментах або помилились, або наговорили зайвого, а тому обидва раптом вирішили коригувати свої заяви.

"Я не бачу жодних причин, за якими це (втручання Росії у вибори в США – ред.) могло б бути. Президент Путін дуже сильно і впевнено заперечував (звинувачення) сьогодні" - президент США Дональд Трамп.

Ця заява Трампа породила цілий шквал критики у нього на батьківщині. Його звинуватили всі – конгресмени, екс-політики, відомі люди. А все через те, що він фактично довірився у цьому питанні російському президенту, а не власному розвідувальному агентству, яке зібрало низку доказів, що дозволило напередодні саміту висунути офіційні звинувачення 12 співробітникам ГРУ в втручанні у вибори в США.

Через це після повернення додому, Трамп терміново скликає нараду із відповідальних за нацбезпеку США, а також дає прес-конференцію, на якій заявляє, що обмовився.

"Насправді я мав на увазі, що немає причин стверджувати, що Росія НЕ втручалася у вибори у США".

Трамп пояснив "обмовку" під час переговорів з Путіним щодо втручання РФ у вибори

Трамп пояснив "обмовку" під час переговорів з Путіним щодо втручання РФ у вибори

"Ми вважаємо, що ми провели референдум (в Криму – ред. ) в суворій відповідності з міжнародним правом, зі статутом Організації Об'єднаних Націй", – президент Росії Володимир Путін.

Після запитання до Трампа про визнання анексії Криму слово замість американського президента взяв Путін, який вкотре заявив, що "приєднання" півострова відбулося за всіма міжнародними законами та що це питання для них закрите. Однак він зазначив, що референдум в Криму провели "ми", тобто Росія, фактично визнавши незаконне вторгнення на територію іншої держави. На цю деталь вже ввечері звернув увагу президент України Петро Порошенко, а віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко вже закликала дипломатів та юристів використати цю заяву Путіна при підготовці міжнародних позовів до суду за незаконну анексію Криму.

Але у офіційній стенограмі прес-конференції на сайті Кремля, ця фраза Путіна подана з невеликим виправленням. Що цікаво, у стенограмі, опублікованій Білим домом, цитата залишена без змін.

"Ми вважаємо, що провели референдум в суворій відповідності з міжнародним правом, зі статутом Організації Об'єднаних Націй". 

Фото: Reuters

"За даними нашого слідства, група осіб, ділові партнери пана Браудера незаконним чином заробили в Росії понад півтора мільярда доларів, не заплатили податки ні в Росії, ні в Сполучених Штатах, але гроші ці в Сполучені Штати перевели: 400 мільйонів доларів направили на виборчу кампанію пані Клінтон. Це офіційні дані, які в їхніх звітах присутні. 400 мільйонів направили. Але це їхня справа, можливо, вони зробили це легально, але гроші отримали нелегально", - президент Росії Володимир Путін.

Фонд Вільяма Браудера Hermitage Capital був одним із найбільших інвесторів у Росію. У червні 2007 року російські правоохоронці здійснили обшуки в низці компаній, за допомогою яких фонд діяв в країні. На думку Браудера, це було спробою отримати контроль над активами фонду, однак всі активи виявилися розпродані. За Браудером Путін полює давно. 11 липня 2013 року суд в Росії засудив Браудера до 9 років позбавлення волі за ухилення від сплати податків та видав міжнародний ордер на арешт. Саме з фондом Hermitage Capital пов'язана смерть юриста Сергія Магнітського, який розкрив схему розкрадання державного бюджету, яке намагались "повісити" на Hermitage Capital.

Наступного дня після прес-конференції Путін офіційно звернувся до Генеральної прокуратури РФ з проханням скоригувати його заяву щодо суми, яку, начебто, партнери Браудера перевели на рахунок кампанії Клінтон. За словами російського президента, він мав на увазі не 400 мільйонів доларів, а 400 тисяч.

Що стосується Браудера, то Путін припустився ще одної помилки під час виступу. Він запропонував Штатам разом із американськими слідчими спільно допитати Браудера в США в рамках порушеної на нього справи в Росії. Однак сам голова Hermitage Capital відповів Путіну, зазначивши, що він вже 30 років як є громадянином Великої Британії, а тому якщо російський президент бажає його допитати, то йому варто звертатись до британського прем’єра Терези Мей.

"За даними нашого слідства, група осіб, ділові партнери пана Браудера незаконним чином заробили в Росії понад півтора мільярда доларів, не заплатили податки ні в Росії, ні в Сполучених Штатах, але гроші ці в Сполучені Штати перевели: 400 тисяч доларів направили на виборчу кампанію пані Клінтон" (в розміщеному на сайті Кремля офіційному тексті ця правка ще не врахована – ред.)

Повʼязані теми:

Наступна публікація