Парламент Македонії затвердив перейменування країни

Парламент Македонії затвердив перейменування країни

Прем'єр-міністр Македонії Заєв заявив, що перейменування відкриває перед країною європейське майбутнє. / Фото: Associated Press

Тепер за угоду між Скоп'є і Афінами повинні проголосувати грецькі депутати.

Парламент Македонії підтримав перейменування країни в Північну Македонію. За відповідні поправки до конституції проголосував 81 депутат із 120, повідомляє Euronews.

Опозиційні депутати, які виступали проти перейменування країни, бойкотували голосування.

Проти поправок до конституції також протестували деякі рядові македонці, які вийшли на акції протесту. Подібні демонстрації відбулися і в Греції, де також є противники перейменування Македонії.

Македонський прем'єр-міністр Зоран Заєв під час виступу у парламенті заявив, що перейменування країни відкриває їй двері в європейське майбутнє і дозволить вступити в НАТО.

Тепер угоду між Скоп'є і Афінами повинен затвердити парламент Греції.

З 2005 року Греція блокує вступ Македонії до НАТО і Євросоюзу, оскільки не хоче, щоб якась країна носила назви грецького регіону. 19 жовтня 2018 року депутати народних зборів Македонії схвалили пропозиції уряду про початок внесення змін до конституції щодо зміни назви країни. За це рішення проголосували 80 депутатів із 120. Перед цим у країні відбувся референдум. Зміну назви країни на Північну Македонію, а разом із тим – можливість вступити до НАТО та розпочати діалог про набуття членства у ЄС, підтримали 91,46% громадян, які взяли участь в голосуванні. Проти виступили 5,65%.

Македонія домовилася із Грецією про перейменування країни

Македонія домовилася із Грецією про перейменування країни

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація