ПАРЄ провалила призначення скандального російського депутата Слуцького на посаду віцепрезидента

ПАРЄ провалила призначення скандального російського депутата Слуцького на посаду віцепрезидента

Фото: Сайт Леоніда Слуцького

Депутат програв обидва тури виборів, навіть не маючи конкурентів.

Парламентська асамблея Ради Європи двічі провалила голосування за призначення віцепрезидентом організації скандального депутата російської Держдуми Леоніда Слуцького.

Про це повідомляє "Європейська правда".

У першому раунді голосування Слуцького підтримав 101 делегат ПАРЄ, тоді як для обрання необхідно було отримати абсолютну більшість голосів від зареєстрованих - 158.

У другому турі для обрання Слуцького віцепрезидентом ПАРЄ потрібно було набрати просту більшість голосів. Однак російського депутата підтримали всього 104 депутати, а 154 були проти.

У підсумку Леонід Слуцький програв вибори, навіть не маючи конкурентів, а Росія повинна подати іншу кандидатуру на посаду віцепрезидента. У цієї країни, як однієї з країн-найбільших платників до бюджету ПАРЄ, є квота на призначення свого представника на посаду заступника голови організації.

Нагадаємо, Парламентська асамблея Ради Європи вночі проти 25 червня підтримала резолюцію, яка змінює санкційний механізм. У цьому ж документі запрошують Росію повернутися до роботи у ПАРЄ без обмежень права голосу. 118 делегатів проголосували за, 62 - проти, ще 10 утрималися. Перед цим ПАРЄ відхилила понад 200 поправок, які підготувала українська делегація задля блокування повернення російської делегації до цієї організації.

У ПАРЄ проголосували за зняття обмежень щодо делегації РФ, які були запроваджені у квітні 2014 року. Рішення про повернення до ПАРЄ дозволить Росії провести до асамблеї щонайменше чотирьох санкційних депутатів. Вони зможуть обійти обмеження, запроваджені проти них в ЄС через агресію Росії на сході України.

Наразі відомо, що Міністерство закордонних справ України відкликало посла з Ради Європи для консультацій. За словами очільника МЗС, рішення про повернення Росії було формально ухвалене ще до президентських виборів в Україні, а тому у цьому не варто звинувачувати чинного президента Володимира Зеленського або колишнього – Петра Порошенка. Крім того, українська делегація припиняє свою участь у літній сесії. Виняток - заперечування повноважень російської делегації. Рішення про повноваження і подальшу участь буде ухвалювати парламент.

26 червня Парламентська асамблея Ради Європи прийняла резолюцію, згідно з якою відновила повноваження Російської Федерації в повному обсязі. За резолюцію без санкцій проти Росії віддали 116 голосів, 52 - проти, 15 - утрималися. У резолюції йдеться, що РФ порушила принципи Ради Європи, однак обмежилися лише п'ятьма вимогами.

Україна пропонувала розширити цей список новими порушенням у анексованому Криму і на окупованому Донбасі, але правки були відхилені.

Після повернення РФ до ПАРЄ делегації 7 країн покинули залу асамблеї на знак протесту

Після повернення РФ до ПАРЄ делегації 7 країн покинули залу асамблеї на знак протесту

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація