Перемога жінок і приголомшлива вартість: рекорди та сенсації проміжних виборів у США

Перемога жінок і приголомшлива вартість: рекорди та сенсації проміжних виборів у США

Фото: Reuters

Багато що на цих виборах відбувається вперше.

6 листопада у США відбувалися проміжні вибори. За попередніми результатами, Демократична партія вперше за вісім років матиме більшість в Палаті представників, натомість республіканці утримають контроль над Сенатом.

Цьогорічні вибори вже назвали "роком перших", адже вони відзначились великою кількість рекордів. Так, серед кандидатів сенсаційна кількість жінок - 227, тому і у в Конгресі їхнє число буде рекордним, передає New York Times.

Також уперше в історії до Конгресу обрали жінку-мусульманку – навіть двох одразу. Так, серед переможців палестиноамериканка Рашида Тлаїб з Мічигану та сомалійка Ілхан Омар з Міннесоти.

Ілхан Омар

До конгресу вперше потрапили жінки з індіанськими коренями – Дебра Хааланд з Нью-Мексико і Шаріс Девідс з Канзасу. Девідс серед іншого відкрито заявляє про свою гомосексуальність.

Наймолодшою конгресвумен в історії стала Александрія Оказіо-Кортез з Нью-Йорку.

Александрія Оказіо-Кортез з виборцями / Фото: Reuters

Уперше в історії США губернатором одного зі штатів став відкритий гей. Під час проміжних виборів мешканці штату Колорадо обрали своїм губернатором демократа й відкритого гомосексуала Джареда Поліса.

Джаред Поліс

За оцінками Центру відповідальної політики США – неурядової організації, що відстежує гроші в американській політиці, ці вибори – найкоштовніші проміжні вибори в історії Сполучених штатів. Стверджується, що витрати на них сягають рекордних 5,2 мільярда доларів, що на 35% більше ніж 2014 року.

Як повідомляє MarketWatch, на цих виборах був зафіксовано історичний максимум тих, хто голосував, загальна явка також близька до рекорду.

Окрім цього, три штати США – Мічиган, Юта та Вісконсин – проголосували за легалізацію марихуани. При цьому у кожному з них йшлося про різний рівень легалізації та юридичні наслідки референдуму, передає Європейська правда.

Попередньо, у Мічигані 56,7% виборців підтримали найвищий рівень легалізації – дозвіл на вживання марихуани для відпочинку. В Юті на затвердження була винесена пропозиція про легалізацію медичної марихуани, за що поки що проголосували 53,2% виборців.

Голосування у цих двох штатах може призвести до зміни їхнього законодавства. У Вісконсині  ж референдум був консультативним – після нього закони змінити не можуть, хоча більше половини виборців там і підтримали дозвіл на вживання канабісу для відпочинку.

Битва за Конгрес: проміжні вибори у США перетворилася на політичне шоу

Битва за Конгрес: проміжні вибори у США перетворилася на політичне шоу

Повʼязані теми:

Наступна публікація