Перша жінка-президент Маврикію подала у відставку через купівлю прикрас

Перша жінка-президент Маврикію подала у відставку через купівлю прикрас

Фото: Сайт президента Маврикію

Очільницю острівної держави звинуватили у використанній банківської картки неурядової організації в особистих цілях.

Президентка Маврикію Аміна Гуріб-Факім подала у відставку через фінансовий скандал, який спалахнув довкола неї.

Як заявив у суботу, 17 березня, її адвокат Юсуф Мохамед, Гуріб-Факім залишає свою посаду в "національних інтересах", повідомляє агенція AFP. За словами адвоката, відставка має набути чинності наступної п'ятниці, 23 березня.

Першу жінку на посту президента Маврикію звинуватили в тому, що вона скористалася кредитною карткою неурядової організації "Інститут планети Земля" в особистих цілях. Серед іншого, президентка придбала прикраси та товари класу "люкс" на суму щонайменше 25 тисяч євро.

За словами самої Гуріб-Факім, банківською карткою для особистих покупок вона скористалася "випадково", а витрачені гроші одразу відшкодувала неурядовій організації. Повернення коштів підтвердили і в "Інституті планети Земля".

Прем'єр-міністр країни Правінд Джагнот оголосив тиждень тому, що президентка погодилася піти у відставку після святкування 50-річчя незалежності країни 12 березня. Однак уже за два дні Гуріб-Факім заявила про фальшиві обвинувачення на її адресу та сказала, що не збирається йти з посади.

Гуріб-Факім - всесвітньовідома вчена-біолог. У 2015 році вона приєдналася до лондонського "Інституту планети Земля" задля розвитку наукового потенціалу в Африці. Президентка заявила, що в травні 2016 року вона отримала кредитну картку від організації, аби покривати витрати на поїздки і логістику, пов'язані з її роллю в організації.

Маврикій - острівна держава в Індійському океані на схід від Мадагаскару, населення становить близько 1,2 мільйона осіб. Президент країни виконує переважно церемоніальні функції.

Повʼязані теми:

Наступна публікація