Перший день Давосу: ювілейний форум розпочався зі скандалу та теми клімату

Перший день Давосу: ювілейний форум розпочався зі скандалу та теми клімату

Фото: Associated Press

Росіяни встигли "відзначитися" ще до початку роботи зібрання.

У швейцарському Давосі стартував Всесвітній економічний форум – ювілейна 50-та зустріч, яка на кілька днів збирає в Альпах політиків, бізнесменів та активістів. Цьогорічний форум розпочався зі шпигунського скандалу за участі росіян, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Напередодні затримали двох російських спецслужбістів, які під виглядом сантехніків намагалися вбити особистого ворога президента Росії Володимира Путіна – директора інвестиційного фонду "Ермітаж кепітал" Білла Браудера. Коли "сантехніків" розсекретили, вони пред’явили російські дипломатичні паспорти і втекли із країни. Про це у твіттері повідомив сам Білл Браудер. Він –відома у світі особистість, один з ініціаторів "закону Магнітського", за яким у США запровадили персональні санкції проти росіян, відповідальних за порушення прав людини у Росії. Швейцарські  правоохоронці справу не коментують, але чатують тут на кожному кроці – концентрація зірок політики, бізнесу та громадського сектору цими днями в Давосі максимальна.

Перед самітом у Давосі двоє росіян намагались під виглядом сантехніків убити ворога Путіна

Перед самітом у Давосі двоє росіян намагались під виглядом сантехніків убити ворога Путіна

Ворог менш очевидний, аніж ворожі спецслужби, але підступний і сильний – кліматичні зміни і глобальне потепління. Ми їдемо до Давоса поїздом – сніг з’являється лише в горах. Його помітно менше, аніж зазвичай, не по сезону тепло. Замість снігоступів і теплих чобіт  носять легенькі туфлі. Гості обідають на відкритих літніх терасах. Із дахів накрапає, наче навесні. 17-річну школярку зі Швеції Ґрету Тунберґ, яка стала найвідомішою захисницею довкілля після емоційного виступу на кліматичному саміті ООН, запросили відкрити форум. Вона з однодумцями пройшла півсотні кілометрів пішки на знак протесту проти бездіяльності дорослих.

Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп прилетів до Давоса персональним гелікоптером за годину до свого виступу. Глобальне потепління він неодноразово називав вигадками, за його ініціативи США вийшли з Паризької кліматичної угоди. Удома саме розпочинаються слухання в сенаті щодо його імпічменту. Трамп заявив, що він приїхав залучати інвесторів. Його 30-хвилинний виступ – це концентроване вихваляння власного правління. Щодо клімату лідер найпотужнішої держави світу пообіцяв долучитися до ініціативи з  висаджування дерев.

Упродовж тижня на Давос очікують години серйозних розмов і угод на мільйони. Український фотограф Григорій Веприк робить тут свій соціальний експеримент – знаходить на вулиці заклопотаних людей і просить їх позувати так, наче вони діти. І серйозні люди розпливаються в усмішках: "Не конче потрібно постійно бути серйозним. Потрібно бути тим, ким ти є".

Кореспондентка ТСН Ольга Кошеленко

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Давос-2020
Наступна публікація