Під час Жіночого маршу в Мінську затримали близько 70 мітингувальників

Серед затриманих - вуличні музиканти, які в переході виконували пісню Віктора Цоя "Перемен".

У столиці Білорусі Мінську в суботу, 26 вересня, відбувся черговий Жіночий марш, учасниці якого протестували проти офіційних підсумків виборів президента країни і порушення прав людини.

У руках протестувальниці несли національні біло-червоні прапори, квіти і плакати. Представники силових структур затримували демонстрантів. У списку затриманих правозахисного центру "Вясна", за оновленими даними, - 70 осіб. Центр повідомив також про затримання вуличних музикантів.

"Їх затримали разом з музичними інструментами. Перед цим вони в переході виконували пісню Віктора Цоя "Перемен", коли колона протестувальників проходила повз них", - розповіли правозахисники.

Також правозахисники кажуть про затримання кількох журналістів, деяких із них вже відпустили.

Раніше повідомлялося про затримання активістки білоруської опозиції Ніни Багінської, яку теж згодом відпустили. Офіційних даних про кількість затриманих поки немає. Представниця ГУВС Мінського міськвиконкому Наталія Ганусевич підтвердила затримання "кількох десятків людей у рамках адміністративного процесу".

"Міліція неодноразово попереджала учасників акції про те, що захід не санкціоновано", - заявила Ганусевич, додавши, що "мінська міліція закликає громадян не піддаватися на заклики до участі в подібних акціях".

Стосовно журналістів вона зауважила, що "їх не затримували".

"Після перевірки документів, якщо все в порядку, їх відпустять", - запевнила представниця ГУВС.

Як повідомлялося, в Білорусі від 9 серпня тривають масові акції протесту проти офіційних результатів виборів президента, згідно з якими переможцем було оголошено Олександра Лукашенка, що обіймає посаду глави держави 26 років. Опозиція не визнала оголошених владою підсумків виборів, вважає їх сфальсифікованими.

Офіційні результати виборів президента Білорусі не були визнані главами держав і урядів країн ЄС. Європарламент приєднався до офіційної позиції ЄС щодо президентських виборів у Білорусі. Виходячи з цього, він "не визнаватиме Олександра Лукашенка президентом Білорусі після того, як його нинішній строк перебування на посаді завершиться". У резолюції Європарламенту зазначається, що нинішній термін президентських повноважень Лукашенка триватиме до 5 листопада 2020 року. Європарламент також визнав Координаційну раду білоруської опозиції представником білоруського народу.

Цього тижня у Мінську провели інавгурацію Лукашенка, після чого Координаційна рада закликала білорусів до "безстрокової акції непокори".

В Білорусі на вихідні плануються масові мітинги і демонстрації

В Білорусі на вихідні плануються масові мітинги і демонстрації

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація