Під санкції Євросоюзу потрапив очільник ГРУ Росії

Під санкції Євросоюзу потрапив очільник ГРУ Росії

Фото: Associated Press

Йдеться про санкції, введені у відповідь на застосування хімічної зброї.

Санкції, які сьогодні, 21 січня, Рада Європейського союзу ввела проти дев'яти осіб і однієї організації за використання хімічної зброї, стосуються й очільника ГРУ Росії.

Про це повідомляється на сайті політичного органу.

І хоча імена не називаються, відомо, що ГРУ РФ очолює Ігор Костюков. Також під санкціями опинився його заступник. Разом з ним під обмеження потрапили два ГРУвці, причетні до отруєння Скрипалів у Солсбері - Олександр Мішкін та Анатолій Чепіга. 

Обмеження полягають у забороні в'їзду до ЄС і заморожуванні активів. Громадянам країн Євросоюзу і зареєстрованим там організаціям заборонено вести справи з цими особами.

Зазначимо, Костюков очолив російське ГРУ у грудні. Новий очільник відомства раніше брав участь у військових операціях у Сирії та двічі потрапляв під санкції США.

Нагадаємо, 5 березня 2018 року стало відомо, що у Великій Британії колишній російський розвідник Сергій Скрипаль і його дочка потрапили в лікарню після серйозного отруєння невідомою речовиною. За словами британських правоохоронців, вони були отруєні нервово-паралітичним речовиною "Новачок", а організатором замаху була Росія.

Пізніше двох осіб - Чарлі Роулі і Дон Стерджесс - знайшли без свідомості в місті Еймсбері. Як з'ясувалося, вони отруїлися в результаті дії нервового агента "Новачок", який раніше був використаний проти екс-розвідника Сергія Скрипаля. Подруга Роулі Дон Стерджесс в ніч проти понеділка, 9 липня, померла в лікарні. Роулі вижив і розповів, що сам подарував своїй подрузі флакон під виглядом дорогих парфумів, в якому, як згодом з'ясувалося, перебував "Новачок".

Повʼязані теми:

Наступна публікація