Підозрювані в отруєнні Скрипалів співробітники ГРУ щонайменше шість разів літали до Женеви – ЗМІ

Підозрювані в отруєнні Скрипалів співробітники ГРУ щонайменше шість разів літали до Женеви – ЗМІ

Фото: Reuters

Імовірно, для польотів росіяни використовували підроблені паспорти.

Підозрювані в отруєнні екс-шпигуна ГРУ Сергія Скрипаля та його доньки Юлії в британському місті Солсбері щонайменше шість разів навідувалися до швейцарської Женеви перед замахом.

Про це пише The Telegraph з посиланням на джерела в британському уряді.

За даними видання, Петров та Баширов з вересня 2016 року до березня 2018 року близько 30 разів літали в Європу, шість разів – до Женеви. Зазначається, що в період з листопада 2017 року до лютого 2018 року підозрювані замовили дев'ять окремих рейсів до та з Женеви — загалом там вони провели кілька тижнів.

"З'ясувати, з ким передбачувані співробітники ГРУ зустрічалися в Женеві, має ключове значення для розслідування", — повідомили джерела видання в уряді.

Імовірно, для польотів росіяни використовували підроблені паспорти, які більше не використовувалися після замаху на Скрипалів.

Також Telegraph наголошує, що росіяни витрачали на поїздки великі суми, а, отже, добре фінансувалися російською владою.

"Це розвінчує попередні припущення, що замах на Скрипалів було проведено задешево", – йдеться в матеріалі.

Раніше повідомлялося, що підозрювані в отруєнні Скрипаля та його доньки мають закордонні паспорти однієї серії зі схожими номерами і за останні два роки неодноразово бували в Європі.

На засіданні Радбезу ООН Британія звинуватила Кремль в отруєнні Скрипалів

На засіданні Радбезу ООН Британія звинуватила Кремль в отруєнні Скрипалів

Нагадаємо, 5 березня стало відомо, що у Великій Британії колишній російський розвідник Сергій Скрипаль і його дочка потрапили в лікарню після серйозного отруєння невідомою речовиною. За словами британських правоохоронців, вони були отруєні нервово-паралітичною речовиною "Новачок", а організатором замаху була Росія.

Згодом спецслужби Великої Британії встановили особи підозрюваних у токсичному нападі на екс-розвідника Сергія Скрипаля та його доньку Юлію. Їхні імена не розголошують, однак вважають, що вони пов'язані з Кремлем.

14 березня прем'єр-міністр Тереза Мей оголосила про вислання з країни 23 дипломатів РФ і про скасування візиту глави російського МЗС Сергія Лаврова у країну через отруєння в Солсбері колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля. У відповідь РФ оголосила персонами нон грата 23 британських дипломатів. 26 березня слідом за Британією низка країн заявили про видворення російських дипломатів. Серед них і Україна.

Пізніше двох осіб - Чарлі Роулі і Дон Стерджесс - знайшли непритомними в місті Еймсбері. Як з'ясувалося, вони отруїлися в результаті дії нервового агента "Новачок", який раніше був використаний проти екс-розвідника Сергія Скрипаля. Подруга Роулі Дон Стерджесс в ніч проти понеділка, 9 липня, померла в лікарні. Роулі вижив і розповів, що сам подарував своїй подрузі флакон під виглядом дорогих парфумів, в якому, як згодом з'ясувалося, перебував "Новачок".

Департамент з контртероризму британської поліції 5 вересня провів прес-конференцію щодо результатів розслідування резонансного отруєння екс-шпигуна ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в британському місті Солсбері. У зв'язку з оприлюдненням нових даних тимчасового повіреного РФ у Лондоні Івана Володіна викликали до МЗС Великої Британії. 
Тереза Мей повідомила про результати розслідування президента США Дональда Трампа. Також стало відомо, що Велика Британія працюватиме над розширенням чинних санкцій Євросоюзу проти Росії. Натомість помічник президента РФ Юрій Ушаков заявив, що озвучена Лондоном інформація щодо інциденту в Солсбері є незрозумілою, а прізвища підозрюваних російській стороні ні про що не говорять

Повʼязані теми:

Наступна публікація