Підозрюваний в отриманні 100 мільйонів доларів хабарів екскороль Іспанії залишає країну

Підозрюваний в отриманні 100 мільйонів доларів хабарів екскороль Іспанії залишає країну

Фото: AFP

За словами експодруги короля, він отримав комісійні під час будівництва високошвидкісної залізниці у Саудівській Аравії.

Колишній король Іспанії Хуан Карлос І, чию роль у справі про корупцію та хабарництво розслідує Верховний суд країни, у понеділок, 3 серпня, оголосив, що залишає країну.

"Я повідомляю вам про своє обдумане рішення переїхати з Іспанії на цей період", - йдеться в листі колишнього монарха на ім'я його сина, нинішнього короля Іспанії Феліпе VI, розміщеному на сайті королівської родини.

Як відомо, 8 червня Верховний суд Іспанії заявив про проведення розслідування для з'ясування ролі Хуана Карлоса І у корупційній справі, пов'язаній з будівництвом високошвидкісної залізниці у Саудівській Аравії.

У зв'язку з імунітетом, який мав колишній король до свого зречення престолу у 2014 році, розслідування щодо нього може здійснювати лише Верховний суд. Він має право розслідувати лише ті події, які відбулися після зречення Хуаном Карлосом престолу.

Розслідування справи розпочалося у вересні 2018 року після того, як колишня подруга Хауна Карлоса Корінна цу Зайн-Вітґенштейн заявила, що король отримав комісійні у зв'язку з залізницею між Меккою та Мединою, побудованою іспанськими компаніями.

У березні швейцарське видання Tribune de Geneve повідомило, що ще у 2008 році Хуан Карлос нібито міг отримати від Саудівської Аравії хабарів на 100 мільйонів доларів, які були зараховані на швейцарський рахунок, відкритий на ім'я його фонду. Через свого адвоката 82-річний Хуан Карлос неодноразово відмовлявся коментувати ці обвинувачення.

Нагадаємо, що 15 березня король Іспанії Філіп VI вирішив відмовитися від спадщини свого батька Хуана Карлоса. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація