Після оголошення результатів парламентських виборів у Грузії почалися протести

Після оголошення результатів парламентських виборів у Грузії почалися протести

Фото: Associated Press

Прихильники опозиції, не згодні з результатами голосування на парламентських виборах, протестують перед будівлею парламенту в Тбілісі.

У Грузії на парламентських виборах правляча партія "Грузинська мрія" набрала 48,15% голосів виборців за підсумками першого туру виборів в однопалатний парламент країни. Опозиційний блок "Єдиний національний рух - об'єднана опозиція" посідає друге місце з 27,14%. Такі дані в неділю, 1 листопада, наводить Центральна виборча комісія Грузії за підсумками обробки 100% бюлетенів.

Тим часом прихильники опозиційних партій, не згодні з результатами голосування, почали акцію протесту перед будівлею парламенту на проспекті Руставелі в Тбілісі. Як повідомляють місцеві ЗМІ, прихильники опозиції прорвали поліцейське оточення біля резиденції голови "Грузинської мрії" Бідзіна Іванішвілі і закликали його відреагувати на їхні вимоги щодо проведення нових виборів.

Основні свободи були дотримані - ЄС

Між тим у ЄС вже заявили, що основні свободи на виборах були дотримані.

"Згідно зі спільною заявою з урахуванням попередніх висновків і висновків міжнародних спостерігачів від Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ і Парламентської асамблеї ОБСЄ, Ради Європи та НАТО, вибори відбулися в конкурентній боротьбі і загалом основні свободи були дотримані", - заявили в Європейській службі зовнішніх зв'язків.

Цю оцінку поділяє посольство США в Грузії, яке заявило, що "парламентські вибори в Грузії проведені в конкурентному середовищі в умовах захисту основних свобод", незважаючи на наявність "широко поширених тверджень про тиск на виборців", а також про розмитість межі "між правлячою партією і державою" в деяких аспектах виборчого процесу.

Вибори за новими правилами

Раніше колишній президент Грузії Міхеїл Саакашвілі, який був лідером партії "Єдиний національний рух" від 2004 до 2015 року, назвав підсумки парламентських виборів тріумфом грузинських опозиційних сил. Він вважав першочерговим завданням формування уряду національної єдності з іншими опозиційними партіями.

Парламентські вибори в Грузії 31 жовтня відбувалися за новими правилами. Поріг для проходження партій був знижений від 3% до 1%. У виборах брали участь 48 партій і два блоки.

До парламенту Грузії вибирають 150 депутатів: 120 - за списками і 30 - за мажоритарною системою. Парламент обирається на чотири роки.

Другий тур виборів відбудеться у всіх 8 одномандатних округах Тбілісі, а також в шести округах в регіонах. Згідно з опублікованими ЦВК даними, у цих округах жоден з кандидатів-мажоритарників не зміг подолати необхідний 50-відсотковий бар'єр. У Грузії є 30 одномандатних округів. Другий тур має відбутися 21 листопада.

Українських нардепів не пустили до Грузії напередодні тамтешніх парламентських виборів

Українських нардепів не пустили до Грузії напередодні тамтешніх парламентських виборів

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація