Після виходу з ЄС Трамп пообіцяв Британії "дуже велику торговельну угоду"

Після виходу з ЄС Трамп пообіцяв Британії "дуже велику торговельну угоду"

Фото: Associated Press

Сторони вже ведуть активні переговори.

Президент США Дональд Трамп пообіцяв прем'єр-міністру Великої Британії Борису Джонсону підписання "дуже великої торговельної угоди". Це станеться, коли Лондон втратить "якір навколо щиколотки" – вийде зі складу Євросоюзу.

Трамп і Джонсон провели переговори під час саміту "Великої сімки" (G7) у Франції, передає ВВС.

"Ми будемо робити дуже велику торгову угоду, більшу, ніж ми коли-небудь мали з Великою Британією. Згодом у них не буде перешкоди, вони не матимуть якір навколо щиколотки, який у них поки що є", - сказав Трамп журналістам після переговорів із Джонсоном, додавши, що підписання угоди буде швидким.

Водночас Джонсон зазначив, що США повинні відкрити свої ринки, якщо буде узгоджено угоду після Brexit. Позаяк нині в Сполучених Штатах діє чимало обмежень на імпорт британських товарів.

Як член Європейського Союзу, Велика Британія нині не може укладати власні торговельні угоди з іншими країнами - і ЄС не має угоди про вільну торгівлю зі США.

Лондон уже домовився про 13 торговельних угод про "безперервність" з 38 країнами, які застосовуватимуть після Brexit.

Напередодні глава Європейської Ради Дональд Туск і прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон розсварилися через вихід Британії з ЄС. Сторони не дійдуть згоди щодо угоди, яка була підписана раніше. Джонсон хоче внести до неї правки, а Брюссель не хоче. Тож вихід Британії з ЄС може відбутися без угоди. Сторони звинувачують одна одну в небажанні до компромісів і назвали опонента "містер Brexit без угоди". Джонсон і Туск мають зібратися на переговори сьогодні, 25 серпня.

Раніше новий британський прем'єр-міністр Борис Джонсон пообіцяв, що Велика Британія за будь-яких умов вийде зі складу ЄС до 31 жовтня, навіть якщо це відбудеться без угоди з Брюсселем. Водночас Джонсон розкритикував угоду з ЄС, досягнуту його попередницею Терезою Мей і розраховує укласти новий договір. Він хоче виключити з документу прописаний там режим backstop, мета якого запобігти відновленню жорсткого митного і прикордонного контролю між членом ЄС Республікою Ірландія та частиною Сполученого Королівства Північною Ірландією.

У Євросоюзі вкотре заявили, що не мають наміру повертатися до переговорів щодо угоди про Brexit.

Своєю чергою Дональд Трамп раніше вже радив Великій Британії вийти з Європейського Союзу без угоди, якщо країну не влаштовують запропоновані Брюсселем умови.

Які настрої панують у Великій Британії після обрання нового прем’єра - влог "Сніданку"

Які настрої панують у Великій Британії після обрання нового прем’єра - влог "Сніданку"

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Вихід Британії з ЄС
Наступна публікація