"Питання не в мені": Лукашенко пояснив, чому не йде у відставку

"Питання не в мені": Лукашенко пояснив, чому не йде у відставку

Фото: Associated Press

Лукашенко очікує, що нові ректори університетів проведуть бесіду зі студентами.

Олександр Лукашенко заявив, що нібито не триматися за владу, але залишається при посаді, бо буцімто стурбований тим, що буде з чиновниками і громадянами в разі його відставки.

Слова Лукашенка цитує видання БелТА.

"Що стосується президента Білорусі, він за владу посинілими руками не тримається. Питання не в мені. Питання у вас: що буде з вами без мене", - заявив Лукашенко.

Він також підтвердив, що, імовірно, переоцінює свою роль на посаді глави держави. Крім того, Лукашенко констатував, що нині Білорусь переживає непрості часи, але їх потрібно пережити.

"Вам жити в цій країні. А що буде? Ви що думаєте, вони нас/вас пожаліють, ось вчорашні, ви бачили їх? Вони пошкодують? Так порвуть на шматки... Гірше буде, якщо ми переживемо, як пережила Україна. А ще страшніше - як Карабах, сьогодні це все діється.. Вірмени розумний народ, а в яку ситуацію потрапили... тому все від мізків людини і від тієї ситуації, яка складається в тій чи тій державі", - заявив Лукашенко.

Крім того, Лукашенко під час зустрічі з новими ректорами ВНЗ пригрозив студентам, які ходять на протести, армією або відрахуванням. 

"А тепер потрібно пояснити всім один раз, попередити, а потім не треба заколисувати. Розповіли, пояснили, йдіть вирішуйте, йдіть вчіться, якщо хочете. Ні? Ви повинні як ректор першим сказати, заявити про те, що ось така кількість людей вчитися не хоче. Ну не хоче - не треба. Хто в армію, хто піде працювати або ще кудись", - додав він.

Раніше, Олександр Лукашенко погодив звільнення трьох ректорів вищих навчальних закладів Білорусі, а на їхнє місце призначив нових. Серед закладів освіти, де відбулися кадрові перестановки ті, чиї студенти активно брали участь у протестах.

Напередодні він заявив, що має намір зобов'язати білоруських студентів, які навчаються в Польщі, підтверджувати диплом на батьківщині, якщо вони захочуть працювати в країні. 

Нагадаємо, силовики Білорусі заявили, що готові застосовувати бойову зброю та спецзасоби проти учасників масових протестів, якщо "злочин неможливо припинити в інший спосіб". 

Як відомо, 9 серпня у Білорусі відбулися вибори президента, і після оприлюднення даних перших екзитполів, де перемога була за Лукашенком, білоруси вийшли на акції протесту в багатьох містах країни. 

Нові масштабні протести: кореспондент Валерій Калиновський розповів, що відбувається в Білорусі

Нові масштабні протести: кореспондент Валерій Калиновський розповів, що відбувається в Білорусі

Повʼязані теми:

Наступна публікація