"Якщо щось станеться, ми повинні молитись Богу". Огляд ЗМІ щодо напруження між США і КНДР

"Якщо щось станеться, ми повинні молитись Богу". Огляд ЗМІ щодо напруження між США і КНДР

Фото: Reuters

Жителі острову Гуам дуже налякані погрозами північнокорейського лідера.

ЗМІ сколихнули погрози КНДР завдати удару по американських базах на острові Гуам. Це чергове загострення стосунків між США та КНДР, які постійно погіршуються з часу обрання Дональда Трампа президентом США.

14 та 21 травня Північна Корея здійснила запуск ракет, після чого Трамп закликав до більш жорстоких санкцій проти КНДР. 29 травня відбувся новий запуск ракети – з північнокорейського прибережного міста Вонсан, у якому розташована військово-морська база.

Внаслідок цього, 2 червня Рада Безпеки ООН розширила адресні санкції проти Північної Кореї. Проте 8 червня з міста Вонсан знову запустили кілька ракет класу "земля-судно". Снаряди пролетіли близько 200 кілометрів.

4 липня КНДР заявила про успішне випробування нової міжконтинентальної балістичної ракети, яка може нанести удар "у будь-якій точці світу". Ракета Hwasong-14 досягла висоти 2802 км й летіла до цілі 39 хвилин, після чого впала у Японському морі.

У середу, 9 серпня, у Пхеньяні заявили, що Кім Чен Ин розглядає можливість запустити у військових США ракети середньої дальності. Така заява КНДР є реакцією на слова Трампа про те, що Вашингтон відповість КНДР "вогнем і люттю" у тому випадку, якщо дії Північної Кореї будуть загрожувати Штатам.

ТСН.ua зробив огляд американських ЗМІ з приводу чергового загострення стосунків між КНДР та США.

Як повідомляє CNN, йдеться про потенційний удар по базі ВПС "Андерсен" з метою "надіслати серйозний сигнал попередження США". База є однією з двох на тихоокеанському острові. Це найближчі до Північної Кореї бази на території США.

Губернатор Гуаму Едді Бас Кальво, у середу, 9 серпня, випустив відеозвернення, заспокоюючи жителів острова, що не було жодної ескалації загрози: "Я хочу заспокоїти людей Гуаму, що наразі немає загрози для нашого острова чи Маріанських [островів]". Також він зауважив: "Я також хочу нагадати національним ЗМІ про те, що Гуам є американською землею, і у нас 200 тисяч американців у Гуамі та Маріанах. Ми не просто військова база".

Впевнений у захисті острова і радник з питань національної безпеки Гуама Джордж Чарфуорс. За його словами, існує кілька шарів протиракетної оборони. Однією з систем безпеки є THAAD – система захисту висотної зони, призначена для збивання коротких, середніх і проміжних балістичних ракет. Міністерство оборони США підтвердило свою здатність протистояти агресії Північної Кореї.

Своєю чергою The Boston Globe пише, що попри заяви чиновників жителі острова схвильовані потенційною загрозою та бояться опинитися у центрі загострення напружених стосунків США та КНДР.

"Я трохи хвилююся, трохи панікую. Чи дійсно це трапиться?", – сказав виданню Сесіл Чуград, 37-річний водій автобусу туристичної компанії в Гуамі. Чоловік боїться не стільки за себе, як за маленького сина. Він навіть роздумує про переїзд.

Незважаючи на те, що нищівна атака Пхеньяна вкрай малоймовірна, деякі жителі стурбовані. "Якщо щось станеться, ми всі повинні бути готовими і молитись Богу, щоб цього не сталося", – сказала місцева жителька Дейзі Мендіола після закінчення обіду з родиною у ресторані біля Хагатни. ''Кожен боїться, тому що ми маємо справу з силами, які вище нас'', – додала вона.

Інші жителі стурбовані політичною атмосферою та здатністю уряду знайти мирне рішення.

Північна Корея може завдати ракетного удару по американських базах

Північна Корея може завдати ракетного удару по американських базах

У Даньдуні, китайському торговельному центрі на кордоні з Північною Кореєю, жителі заявляють, що незворушно ставляться до зростальної риторики, пише Reuters. "Північна Корея завжди говорить про війну, війну, війну, але цього ніколи не буває", - сказала власниця ресторану на прізвище Ян.

Високопоставлений чиновник президентського Блакитного дому у Південній Кореї відкинув розмови про кризу на Корейському півострові, заявивши, що Сеул бачить високу ймовірність вирішення питання мирним шляхом. Посадовець вважає, що Північна Корея повинна усвідомити, що її неодноразові провокації роблять країну більш ізольованою, тому їй варто відповісти на пропозицію Півдня щодо діалогу.

Колишній американський дипломат Дуґлас Пал, який тепер працює у Вашингтонському аналітичному центрі Карнегі за сприяння міжнародному миру, сказав, що Трамп не повинен бути у словесній війні з Пхеньяном.

Сенатор-республіканець Джон Маккейн не вважає, що лідер Кім Чен Ин дійсно готовий до війни. Але, на його думку, треба серйозно сприймати новину про те, що КНДР розробила ядерну боєголовку для балістичної ракети.

Видання Bloomberg підготувало відповіді на основні запитання щодо можливої війни між США та КНДР, де висловило думку, що зміна керівництва Північної Кореї не обов'язково призведе до нового способу правління. Крім того, для цього необхідно не лише усунути Кіма, але й усю керівну верхівку, а це чималий список імен. Китай, побоюючись як кризи біженців, так і американських військ на своєму кордоні, ймовірно, прагне підтримати режим, що існує.

Повномасштабне вторгнення у КНДР може бути необхідним для вилучення ядерної зброї, але підготовка до такої атаки навряд чи зможе залишитися непоміченою КНДР, яку це може спровокувати на агресію. У конфлікт можуть бути втягнені також Росія та Китай. 

"Насправді, війни потрібно уникати", – сказав Джон Делері, доцент міжнародних досліджень в Університеті Йонсей у Південній Кореї. "Коли ви виконуєте будь-який аналіз витрат і вигод, це безумство", – додав він. Така війна підірве економіку Південної Кореї, негативно вплине на курс долара та швейцарського франку.

"Гуманітарна криза та економічна реконструкція Корейського півострова після такого ядерного конфлікту вимагатимуть широкомасштабного міжнародного співробітництва під проводом Китаю, США та Європейського Союзу, і відновлення економіки, ймовірно, займе десять років", – вважає Раджів Бісуас, головний економіст Азіатсько-Тихоокеанського регіону компанії IHS Markit.

На думку оглядача The Washington Post Девіда Ігнатіуса, північнокорейська ядерна загроза є "натягнутим" моментом для Сполучених Штатів та Китаю, а також для нового міжнародного порядку. Якщо Вашингтон та Пекін зможуть зберегти відносини з Пхеньяном, то відкриються двері в нову еру, у якій Китай відіграватиме більшу і відповідальнішу роль у глобальних справах, відповідно до його економічної могутності. Якщо великі держави не зможуть співпрацювати, двері зачиняться, що може викликати катастрофічний військовий конфлікт на Корейському півострові.

Повʼязані теми:

Наступна публікація