Північну Корею вдруге "забанили" на державному рівні

Північну Корею вдруге "забанили" на державному рівні

Між КНДР та США розгорілася кібервійна.

Перед цим КНДР майже добу просиділа без Інтернету.

Північна Корея у вівторок, 23 грудня, знову була відрізана від Інтернету.

Група хакерів Anonymous запостив в Twitter повідомлення, що ця акція - помста за передбачувану участь КНДР в кібератаці на Sony Pictures.

Відключення почалося о 3:40 вечора за місцевим часом і було відновлено о 4:12, повідомила дослідницька компанія Dyn Research, що вимірює глобальний інтернет-трафік.

До того Північна Корея цілу ніч просиділа відрізаною від інтернету. Причини досі не оприлюднені, версій багато. Пхеньян, повернувши собі зв'язок зі світом, коментувати свої негаразди відмовляється, йдеться у сюжеті ТСН.19.30.

Жоден корейський сайт не відкривався майже півдоби. Це перекрило доступ до інтернету півторам тисячам мешканців Північної Кореї, які мають офіційне право користуватися мережею: партійним діячам, пропагандистам, дипломатам. Сусіди з Південної Кореї впевнені, що це американський удар. Не без участі Китаю.

"Інтернет Північної Кореї повністю залежить від Китаю, волоконно-оптичні кабелі сполучають Дандон, що в Китаї, з корейським Сінийджу. Тож кооперація Китаю для такого необхідна", - каже Лім Чон Ин, експерт з комп'ютерної безпеки.

Китай чутки про свою участь у відключенні Пхеньяну зранку офіційно спростував.

"Усі спекуляції про можливу задіяність в цьому Китаю - недостовірні, не мають під собою жодних реальних підстав, безвідповідальні і непрофесійні", - заявила речниця МЗС КИТаю Хуа Чуньїн.

Хакерську війну розв'язав Пхеньян, напавши на Голівуд. Компанія "Sony Pictures" саме мала випускати в прокат комедію "Інтерв'ю" про змову з метою вбивства лідера КНДР Кім Чен Ина.

Північна Корея випробувала перебої з інтернетом

Північна Корея випробувала перебої з інтернетом

Прокльони і погрози тоталітарного режиму не подіяли. Тоді на "Sony Pictures" напали хакери. Зламавши сервери компанії, зловмисники оприлюднили внутрішню переписку, що призвело до низки скандалів. Вперше в історії Голівуду кіно через терористичну загрозу зняли з прокату менш, ніж за місяць перед прем'єрою. Президент Сполучених Штатів відкрито звинуватив у нападі Північну Корею.

"Вони завдали багато шкоди. Ми не залишимо це без відповіді", - сказав Барак Обама.

Корейці провини не визнали і навіть запропонували Штатам спільне розслідування. Але - пізно. Тепер Вашингтон вимагає від Пхеньяна фінансових компенсацій.

"Ми переконані, що за нападом на "Sony" стоїть уряд Північної Кореї. У нього довга історія невизнання власних деструктивних і провокативних дій. Якщо вони хочуть допомогти, нехай визнають свою причетність і відшкодують "Sony" збитки", - каже речниця Держдепу США Марі Харф.

Перше в історії відключення КНДР від інтернету збіглося з першим в історії обговоренням в Радбезі ООН порушень прав людини у цій країні. Постійна представниця Сполучених Штатів назвала становище в Північній Кореї "справжнім жахом", ігнорувати який світова спільнота не має права. Росія рішуче висловилася проти самого факту обговорення, а сам Пхеньян засідання бойкотував і пообіцяв відреагувати.

Нагадаємо, КНДР погрожує кинути проти США свою мільйонну армію і всі види зброї через звинувачення у кібератаці північнокорейців на компанію Sony Pictures.

Кореспондент ТСН Яна Слєсарчук

Повʼязані теми:

Наступна публікація