Плагіат та нелюдські умови виробництва товарів. Скандали навколо бізнес-імперії Іванки Трамп

Плагіат та нелюдські умови виробництва товарів. Скандали навколо бізнес-імперії Іванки Трамп

Фото: Getty Images

На тлі відмови відомого універмагу Nordstrom від товарів бренду Іванки Трамп, ТСН.ua дізнався усе найцікавіше про бізнес доньки президента США.

Нещодавно президент США Дональд Трамп обурив американців тим, що жорстко захистив бізнес своєї доньки Іванки.

Так, одна з найвідоміших американських мереж Nordstrom відмовилася від колекцій доньки очільника держави, пояснивши це низьким попитом на продукцію. Утім Дональд Трамп обурливо написав у своєму Twitter: "Моя донька Іванка стикнулася з несправедливістю... Жахливо!".

Після цього західні ЗМІ вибухнули заголовками про те, що президент США змішує особистісне та бізнес з політикою, а також згадувалося й те, що Іванка обіцяла залишити свій бізнес, однак до кінця цього так і не зробила.

Однак, аргумент мережі Nordstorm не був безпідставним. Як писали західні ЗМІ, модний бізнес Іванки Трамп зазнавав жорсткої критики через те, що під час виробництва на заводах у Китаї її компанія експлуатує людську працю. Також бренд жінки звинувачували у плагіаті.

На її бізнес вплинув і бойкот товарів, пов'язаних з родиною Трампів, у соціальних мережах, який вибухнув восени під хештегом GrabYourWallet. І зрештою, продажі зменшилися через те, що багато покупців пов'язують її компанію з адміністрацією Дональда Трампа. Після цього американські торговельні мережі почали відмовлятися від її продукції.

ТСН.ua дізнався більше про бізнес доньки президента Іванки Трамп та скандали, які відбувалися навколо нього.

ЗАСНУВАННЯ БІЗНЕСУ

2007 року Іванка Трамп стала партнером постачальника алмазів Dynamic Diamond Corp., а невдовзі створила власну компанію Ivanka Trump Fine Jewelry, лінію діамантів і золотих прикрас, які були продані у її першому флагманському роздрібному магазині на Манхеттені. Згодом бізнес розширився і з іменем Іванки з'явилися сумки та взуття.

У листопаді 2011 року її магазин переїхав у модний район Сохо, однак був закритий в жовтні 2015 року. Від жовтня 2016 року її єдиний флагманський бутик розташовувався у Trump Tower. Її ювелірний бренд, своєю чергою, доступний на всій території США і Канади, а також в Бахрейні, Кувейті, Катарі, Саудівській Аравії та ОАЕ.

Також продукція компанії Іванки, а саме одяг, сумки, взуття та ювелірні прикраси, була доступна у великих універмагах.

Фото: Getty Images

ПОКАЗНИКИ ПРОДАЖІВ ПРОДУКЦІЇ ІВАНКИ ТРАМП

Так, глобальна компанія Panjiva, яка надає дані про торгівлю, підсумувала, що імпорт продукції Іванки Трамп знизився на 54,4% протягом трьох місяців до 31 січня порівняно з періодом протягом трьох місяців до 30 вересня, коли був помічений пік імпорту за даними Panjiva.

The Fasion Law повідомляло, що ювелірні вироби та підприємство з digital lifestyle торік принесло бізнесвумен 100 мільйонів доларів.

За даними Slice Intelligence, онлайн-продажі продукції Іванки Трамп знизилися на 26% у січні 2017 року, порівняно з цим же місяцем 2016 року. Своєю чергою, в універмазі Nordstrom продажі її лінії товарів впали на 63% у четвертому кварталі порівняно з тим же періодом у 2016 фінансовому році. Також онлайн-продажі знизилися й в інтернет-магазинах Zappos.com і Amazon.com на 43% та 31% відповідно.

Фото: Reuters

СКАНДАЛИ НАВКОЛО БРЕНДУ ІВАНКИ ТРАМП

Бренд Іванки Трамп неодноразово потрапляв під приціл обговорень ЗМІ. Так, його критикували через нібито плагіат виробів інших розробників. Крім того, організація PETA та інші борці за права тварин звинувачували фірму в тому, що вона використовує хутра від кроликів.

Однак скандали протягом 2016-2017 років, імовірно, найбільше вплинули на престиж та продажі продукції Іванки.

Плагіат

Так, у березні італійський бренд взуття Aquazzura публічно звинуватив колекцію Іванки Трамп у копіюванні пари взуття італійської компанії та подав позов, стверджуючи, що жінка та ліцензіат її взуття "передражнив ключовий елемент фірмового стилю відомої і відмінної пари взуття Aquazzura". Цей судовий процес все ще розглядається у федеральному суді в Нью-Йорку.

Вироблення продукції за кордоном та експлуатація робітників

Того ж березня компанію Іванки Трамп критики відзначили, що її товари виробляються за межами США, зокрема, у Китаї.

Нещодавно колекція взуття Трамп зазнала критики через виробничу практику. Так, повідомлялося, що китайський завод Xuankai Footwear Ltd., яка займався виробленням взуття для бренду Іванки вимагав робочих працювати тривалі зміни аж до 16 годин, які перевищували межі людської витривалості. Деякі працівники стверджують, що завод заплатив незаконно низькі ціни за понаднормову роботу і систематично запізнювався з виплатами.

Фото: Getty Images

Бойкот у соціальних мережах

У листопаді проти продукції, пов'язаної з іменами родини Трампів, розпочався бойкот у соціальних мережах, зокрема, у Twitter з хештегом #BoycottIvanka та #GrabYourWallet. Саме після стрімкого підйому руху, який стався у лютому, універмаг Nordstrom відмовився розміщати у себе продукцію Іванки. Так само товари компанії зникли із сайту Belk. Ювелірні вироби Іванки також припинили продавати у Нью-Джерсі на сайті Неймана Маркуса. Тепер же на відомий універмаг Macy вирішує, як йому бути з продукцією доньки президента.

Зв'язок з іменем батька

Великих збитків бренд доньки президента зазнав через те, що в очах багатьох споживачів він пов'язувався з контроверсійним батьком та очільником уряду. Іванка намагалася виказувати повагу до батька без погодження з його поглядами та заявами, і вона намагалася відділити політичне життя від бренду, однак це все одно сильно вплинуло на продажі товарів.

Washington Post пише, що покупці усвідомили, що не хочуть мати нічого спільного з іменем Трампа. На відміну від тих, хто підтримує бойкот і хоче, щоб ці речі просто зникли з прилавків, таким покупцям абсолютно байдуже, чи продає цю продукцію, припустімо, Nordstrom. Вони й так не хочуть її купляти. І таке спокійне уникання товарів компанії впливає так само сильно на продажі, як і бойкот.

Також американське видання зазначило, що компанія Іванки Трамп своєю продукцією не пропонує нічого вкрай унікального чи нового. Тобто людина дуже просто може його замінити на схожу продукцію інших фірм. Крім того, товари Трамп принесли надзвичайно маленький прибуток Nordstrom, порівняно з іншими брендами, тому універмаг з легкістю відмовився від них.

Дональд Трамп знову спровокував скандал, захистивши бізнес доньки

Дональд Трамп знову спровокував скандал, захистивши бізнес доньки

Повʼязані теми:

Наступна публікація