Поб'є попередні рекорди: 2020 рік може стати найспекотнішим для людства

Поб'є попередні рекорди: 2020 рік може стати найспекотнішим для людства

Фото: Associated Press

Теплові рекорди були порушені від Антарктики до Гренландії.

За даними метеорологів, 2020 рік стане найспекотнішим у світі і поб'є рекорд, встановлений чотири роки тому.

Про це повідомляє The Guardian.

Вчені зазначають, що пандемія коронавірусу лише тимчасово вплинула на поліпшення повітря, але, насправді, для охолодження клімату цього недостатньо і потрібні більш довгострокові заходи.

У Національному управлінні океанічних та атмосферних досліджень США вважають, що ймовірність того, що поточний рік стане найспекотнішим наразі становить вже 75%, а прогнозують 99,9%. Також цьому сприяє і те, що від січня 2020 року від Антарктики до Гренландії вже були побиті теплові рекорди, що здивувало багатьох вчених, оскільки це не рік Ель-Ніньйо, явище, як правило, пов'язане з високими температурами.

Також зазначається, що січень 2020 року вже став найгарячішим, залишивши багато арктичних країн без снігу у своїх столицях. У лютому науково-дослідна база в Антарктиці вперше зареєструвала на південному континенті температуру понад 20°С. На іншому кінці світу - Каанаак в Гренландії встановив у неділю, 26 квітня, квітневий рекорд у 6°С. Рекордну спеку також у цьому році пережила і Австралія.

У Оксфордському університеті кліматолог Карстен Хаустейн заявив, що наразі глобальне потепління наближається до рівня 1,2°C  - вище доіндустріального рівня. Однак, за його словами, рівень потепління може піднятися і до 1,17°С або вище. Він також додав, що хоча пандемія коронавірусу тимчасово і зменшила кількість шкідливих викидів, накопичення парникових газів в атмосфері, все одно, залишається дуже великим і це є проблемою.

"Кліматична криза невпинно триває. Викиди цього року знизяться, але концентрація продовжує зростати. Ми навряд чи зможемо помітити будь-яке уповільнення накопичення атмосферних рівнів парникових газів. Але зараз у нас є унікальний шанс переглянути свій вибір і використати коронавірусну кризу як каталізатор більш екологічних транспортних засобів та виробництва енергії (за допомогою стимулів, податків, цін на вуглець тощо)", - сказав Хаустейн.

Своє чергою, директор Інституту космічних досліджень NASA Годдарда в Нью-Йорку Гевін Шмідт вважає, що ймовірність того, що 2020 рік стане найспекотнішим становить лише 60%. У Великій Британії метеорологічна служба ще більш обережна з прогнозами і дає лише 50% ймовірності того, що 2020 рік встановить новий рекорд. Разом з тим британська служба каже, що поточний рік точно увійде до списку спекотних і може навіть буде поряд з 2016 роком, який наразі є найгарячішим.

Нагадаємо, 2019 рік став також одним з найспекотніших – середні глобальні температури стали другими найбільшими за всю історію спостережень. Рекордсменом все ще залишається 2016. Втім тоді на клімат впливав потужний Ель-Ніньйо, який створює передумови для високих глобальних температур. Хоча це не завадило липню 2019-го побити рекорд цього року. Тоді у багатьох куточках світу було зафіксовано різноманітні погодні аномалії та природні катаклізми

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Як змінюється клімат
Наступна публікація